Geluk onder voorbehoud

Geluk onder voorbehoud; het zou een titel kunnen zijn van een boek? Misschien een literaire roman over de malaise van de huidige generatie, waar de nieuwe losers de mensen zijn die geen winstmodel onder de leden hebben. Ik stel me een werkloos hoofdpersonage voor die worstelt met wat het leven haar te bieden heeft en de onrealistische verwachtingen van haar omgeving. Een vrouwelijke loser-figuur, het is eens wat anders, of toch niet?

Of misschien het zoveelste zelfhulpboek om gelukkig te worden? Laatst kreeg ik weer een mailing in de bus: “Geluk in 13 stappen” …. promises, promises….

Het is best wel grappig, aangezien ik de titel gepikt heb van mijn soon-to-be-ex die iedereen uitnodigde voor een BBQ op de dag dat de Rode Duivels – onder voorbehoud – de finale zouden spelen. Zou dat iedereen gelukig maken; de Rode Duivels die winnen? De rode gekte heeft inderdaad al overal toegeslagen. Het is af en toe een heel klein beetje feest, hier in België. Maar of dat zal bijdragen aan een bestendig geluksgevoel, dat is nog maar zeer de vraag. De horeca is allezins al tevreden.

Later, als ik groot ben, dan zal ik gelukkig zijn. Als ik een diploma haal, dan zal ik gelukkig zijn. Als ik werk heb, dan zal ik gelukkig zijn. Als ik een man heb, en kinderen, een huisje, een tuintje, twee katten, dan zal ik gelukkig zijn. Als ik gescheiden ben, dan pas zal ik gelukkig zijn. Als ik eindelijk die reis naar Ierland kan maken, dan zal ik gelukkig zijn… Geluk onder voorbehoud. Ik ben ermee gestopt. Is een prima voornemen, ik kan het iedereen aanraden.

Leven met de vluchtige momenten van geluk die je toekomen op het moment dat ze er zijn. Gaan wandelen in de zinderende branding, met je tienjarige dochter die om de haverklap zegt: “ooh, zaaaalig….” De oudste zoon die eens binnenspringt en je nodig heeft, ook al zegt hij het niet met zoveel woorden. Het is ene die niet met zijn gevoelens te koop loopt. De andere zoon die af en toe een grappig whatsappke stuurt. Een long lost friend die je spoedig weer eens terugziet om bij te praten.

Neen, het hoeven geen grootse dingen te zijn. Zolang ik maar mijn pen heb om de dingen vast te leggen. Dat helpt me. Anders lijkt het alsof ze me ontglippen. Ze tussen de kier van de deur ontsnappen, alvorens ik ze in de gaten krijg. Mijn dankbaarheid dus aan de mens die de pen uitvond….

Welk geluk is bij jou nog steeds onder voorbehoud?

 

14 gedachten over “Geluk onder voorbehoud

 1. Ondertussen heb ik de leeftijd van het terug kijken gekregen.
  Werk en een eigen plek heb ik zeker bereikt.

  Maar het geluk zoeken in de kleine dingen die nog kunnen komen is nu mijn bezigheid.

  Bewolkte groet,

 2. ieder morgen gezond op en een realistische tekst lezen met een geluid van oef…kan ook anders dan alle geluksboeken!! Pure levenswijsheid van het moment!

  1. Wat raar dat jouw linkje naar het you tube filmpje van Monty Python – The French Waiter hier weggevallen is. Ik zie hem wel achter de schermen… het linkje bedoel ik, niet de Franse ober… 😂. Hoedanook: Monty Python: blijft TOP!

 3. Je moet inderdaad tevreden en gelukkig zijn met de kleine en mooie dingen die zich dagelijks voordoen: een onverwachte kus, een kaartje bij de post of een hartje op je app. ‘Later is allang begonnen’, zingt Klein Orkest in een van hun liedjes. En dat is o zo waar!

   1. Ja, het is superlekker! En ik probeer met mijn woorden ook altijd een gelukkige glimlach bij mensen te toveren. Vaak lukt dat wel 😃😃😃

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.