Blitsbezoek aan Lier en bijzondere ontmoeting

Hooguit een uurtje bracht ik door in de binnenstad van Lier. Ja, ik was meteen betoverd. Lier heeft een unieke sfeer. Het is een erg propere stad, de huisjes zijn van een historische schattigheid die me charmeert en je kan er in ronddwalen om je te laten verrassen door mooie doorkijkjes aan het water. Pittoresk noemen ze dat.

20180721_110922

Je zou kunnen zeggen dat de geest van Felix Timmermans er nog steeds rondwaart. Als je nog niets gelezen hebt van deze auteur, zal je vast wel de film Boerenpsalm gezien hebben? Deze film maakte nogal een indruk op mijn dertienjarige zelf. Maar niks van armoe en tegenslag (en sex?) in deze stad, alle inwoners en toeristen die mijn pad kruisten zagen er rond en gezond (en braaf) uit.

Ik had nog honderden foto’s willen maken van alle bijzondere details die ik te Lier tegenkwam, maar mijn tijd was op. Na de aankoop van twee doosjes aardbeien op de zaterdagmarkt, haastte ik me op weg. Ik had immers een afspraak met Josefine, een familielid uit het land van Far Far Away (lees: haar moeder was een nicht van mijn grootvader). Ze woont ergens in de rand van Lier en ik wou zeker niet te laat komen.

Ik had aan Josefine beloofd dat ik haar zou helpen met het opschrijven van haar levensverhaal. Dat kwam namelijk zo: ik las op de blog van haar zus Agnes, welke ik oa. volg omwille van de prachtige (natuur)foto’s die ze maakt, dat zij immers die wens koesterde. Ikzelf, na enkele opleidingen en het geven van cursussen levensverhaal schrijven, koesterde dan weer de wens om iemand te begeleiden! Feit dat ze familie van me is, maakt het des te boeiender voor mij. Maar wat me nog te wachten stond, daar was ik allerminst op voorbereid.

dna-163466_1280

Het is moeilijk om onder woorden te brengen hoe wonderlijk mijn ontmoeting met Josefine was. Ik ben bang dat ik erg lyrisch uit de hoek ga komen en daardoor de ervaring oneer aandoe, maar toch wil ik er woorden aan geven! 

Al bij de eerste blik was er herkenning en vertrouwdheid. Toen ik haar gezellig gelijkvloers appartementje ontdekte, viel me op dat haar boekenkasten gevuld zijn met zowaar dezelfde boeken als ik in mijn bezit heb, en de andere boeken met onderwerpen die mijn interesse wegdragen. Haar tuintje waar alle stof- en waterbadende vogeltjes welkom zijn en het niet uitmaakt of er onkruid groeit. We hebben die dag tot laat in de avond samen aardbeien gegeten en zitten keuvelen, alsof we oude vriendinnen waren die elkaar al een leven lang kenden. Geregeld werd er kippenvel gerapporteerd op mijn beide armen, omwille van gelijkenissen en herkenning.

Ergens is er toch iets, dat genen heet, dat maakt dat je toch verwantschap voelt, ook al is de familieband één van het zevende knoopsgat? Maar hoe komt het dan dat je soms met familieleden dicherbij niet zo’n klik hebt? Hebben zij dan net een ‘mix’ die anders uitdraait?

Hoedanook, de week erop hadden we alweer een afspraak. Ik werd, ik voelde me zeer vereerd, uitgenodigd op haar verjaardagsfeest. Zij vierde zeventig jaar en had haar hele familie uit Ierland uitgenodigd. Ook hen ontmoeten was weer heel speciaal, maar dat is dan weer voor een andere blogpost… (die gaat over familiestambomen, avonturiers in Ierland, een Brussels goed doel en eutonie)

wordt vervolgd?

Vanessa

11 gedachten over “Blitsbezoek aan Lier en bijzondere ontmoeting

      1. Ja ik vond het ook heel spijtig Vanessa, maar de dag zal komen dat we elkaar ontmoeten. Ons plan is om in oktober naar Josefine en Lier te komen. ❤

  1. Wat een bijzondere ervaring Vanessa! En ook ik stelde me dezelfde vraag – hoe komt het dat je dezelfde klik niet voelt bij familieleden dichtbij…? Ik kijk uit naar je vervolgverhaal. Liefs, Anita

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.