De kracht van betekenis

Schrijfweekend De kracht van betekenis

Wil jij gelukkig leven of zinvol leven?

Het schrijfweekend De kracht van betekenis is gebaseerd op het gelijknamige boek van Emily Esfahani Smith. Tegenover het nastreven van een gelukkig leven, plaatst de schrijfster het waardige alternatief van een zinvol leven.

Niet geluk, maar betekenis maakt het leven de moeite waard. Een betekenisvol leven is volgens haar gebaseerd op vier pijlers:

 • ergens bij horen
 • een motiverend doel hebben
 • het eigen levensverhaal
 • mystieke ervaringen

Deze vier thema’s gaan we al schrijvend onderzoeken. We gebruiken de technieken van het verbindend schrijven, creatieve werkvormen zoals collage, tekenen, visualisatie en meditatie. Al schrijvend ervaren we wat er in onszelf leeft en ontdekken we onze eigen wijsheid. Dit weekend is een moment voor jezelf, om te herbronnen en stil te staan bij wat voor jou betekenisvol is.

Je hoeft het boek niet gelezen te hebben om deel te nemen aan het weekend. Schrijfervaring is ook niet nodig, enkel het verlangen en de bereidheid om jezelf en de wereld rondom te ontdekken.

Praktisch:

Het schrijfweekend gaat door van vrijdagavond 4 oktober tot zondagnamiddag 6 oktober 2019 bij de Benedictinessen van de Priorij “Regina Pacis” te Schotenhof. Het is een prachtige plek in het groen, waar we kunnen genieten van de rust en leven op het ritme van de kloostergemeenschap.

De cursusmomenten worden zo gepland dat het mogelijk is de gebedsdiensten van de zusters bij te wonen. Dit is geen verplichting. Ook als je gewoon verlangt naar rust en stilte kan je aan dit weekend deelnemen. Er zijn aparte lokalen voorzien waar je kan lezen, schrijven of gewoon uitrusten.  We logeren in het gastenhuis, waar de kamers in alle eenvoud zijn ingericht.

Prijs en andere afspraken:

Vroegboekers betalen tot en met 31 augustus 250€.  Vanaf 1 september is de prijs 280€. Inschrijven via mail scrapness at gmail.com of telefoon 0473 46 73 13. Minimum aantal deelnemers is 6 – maximum 12. Bij te weinig inschrijvingen zal de cursus niet doorgaan, dit wordt tijdig gemeld en het cursusgeld wordt terugbetaald.

Wat is er allemaal in de prijs inbegrepen:

 • De schrijfcursus gebaseerd op het boek De kracht van betekenis.
 • 2 overnachtingen in een eenvoudige eenpersoonskamer, met basiscomfort (wastafel). Douche en toilet op de gang.
 • Avondmaal op vrijdagavond. Ontbijt, middagmaal, avondmaal op zaterdag, ontbijt en middagmaal op zondag. Wens je een vegetarisch menu, gelieve dit door te geven bij inschrijving.
 • Onbeperkt koffie, thee en water tijdens de dag
 • Verblijf in het gastenhuis van de priorij met een prachtige parktuin

Wat niet:

 • Papier (of je dagboek) en je eigen schrijfgerief. Een lijst van benodigdheden mee te nemen naar de cursus zal je toegestuurd worden.
 • Frisdranken zijn te bekomen aan democratische prijzen.
 • Wie zelf geen lakens en kussensloop meebrengt kan er huren van de priorij aan 7€. Gelieve dit bij inschrijving te vermelden.

 

Wat deelnemers zeggen over het schrijfweekend De kracht van betekenis:

Dit weekend was voor mij teruggaan naar mezelf. Ik was vergeten wie ik ben. Zingeving, mijn ziel laten spreken = het is als thuiskomen. De workshop ‘Ergens bijhoren’ maakte veel los. Het was diep spitten, schatten werden blootgelegd. Dank hiervoor, Anne.

Dankjewel voor een mooi weekend! En voor jouw inzet! Ik ben vooral blij met mijn collage en het inzicht dat zij mij gaf. Het meest waardevolle zijn toch altijd de contacten en het delen van teksten met elkaar. Liefs, Hanny

Dank, veel dank voor je liefde-volle afgestemde aandacht, waarin ‘de kracht van betekenis’ weer toegevoegde waarde heeft gekregen. Je zorgvuldigheid is een mooie kwaliteit, waar ik van heb genoten, evenals de opzet van je workshops die me in het schrijven raakten. En tot slot: wat heerlijk dat ik het deze keer niet zelf hoefde te bedenken. Liefs van Tanja

WaarheidSchrijfweekendVreugdeSchrijfweekendVertellersSchrijfweekendVerschilSchrijfweekendVerhaalSchrijfweekend