Eik-boek 2: De Kracht van Betekenis van Emily Esfahani Smith

Een boek kopen, in één ruk uitlezen én al meteen nomineren als Eik-boek! Dat kan tellen en dat is de eer die het boek De Kracht van Betekenis te beurt valt! Je kan het al raden dat ik danig enthousiast ben over dit boek. 😉 Als bij jou, net zoals bij mij, de heersende “geluks-hype” wrevel opwekt, dan is dit beslist een boek voor jou!

Ook als je in een impasse bent terecht gekomen, je vragen hebt over de invulling van je leven en/of rondloopt met een vaag gevoel van ontevredenheid, zal je in dit boek antwoorden vinden. De schrijfster gaat grondig te werk in de opbouw van haar betoog en noemt vele voorbeelden van bekende en minder bekende mensen. Ze baseert zich op wetenschappelijke onderzoeken en legt onderling linken tussen verschillende gegevens. De uitkomst is een boek dat je helpt helderheid te krijgen over de zin van het bestaan, of meer bepaald: jouw bestaan.

20170724_154044

We moeten ons absoluut niet schuchter voelen om uit te komen voor onze twijfels. Ook de reuzen van de literatuur, zoals Leo Tolstoj en Albert Camus hadden twijfels over de zin van het bestaan. Beiden kwamen er, elk op hun manier, uiteindelijk achter dat er voldoende elementen waren voor een zinvol leven. En dat is iets anders dan een gelukkig leven! Het zijn twee verschillende dingen en, zo schrijft Emily, een zinvol bestaan maakt op lange termijn gelukkiger en geeft meer betekenis aan het leven.

Een zinvol leven bestaat uit vier pijlers, lees ik in het boek. Vooreerst willen we het gevoel hebben erbij te horen. Goede relaties hebben en onderhouden zijn dus een belangrijke bron van zingeving. Vervolgens is een doel hebben een andere pijler. Mensen die een duurzaam en hoger doel nastreven, zijn over het algemeen gelukkiger en bereiken meer in hun leven. Zeker en vast als dat doel bijdraagt aan de wereld, dan worden mensen veerkrachtiger en gemotiveerder en kunnen tegenslagen makkelijker de baas. De derde pijler is verhalen vertellen.

Het verhaal dat we over ons leven vertellen onthult hoe we onszelf begrijpen en hoe we de manier waarop ons leven zich ontvouwt interpreteren.

Misschien is dit voor sommigen een onverwacht element, maar voor mij, dagboekschrijfster, blogster, kunstwetenschapper, geïnteresseerde in geschiedenis, levensverhalen en sprookjes, komt dit niet als een verrassing.  Het is trouwens één van de redenen waarom ik workshops Verbindend Schrijven en Levensverhalen organiseer. Mensen willen heel graag hun verhalen vertellen én ze willen ook gehoord worden. Mijn workshops bieden daar een plek voor.

joyce-huis-280682

Photo by joyce huis on Unsplash

Dit deel van het boek is voor mij het “Ijk-moment” geweest. Het heeft me doen beseffen dat het verhaal van mijn leven dat ik mezelf (en anderen?) vertelde, van een ongelofelijke negativiteit was. En het heeft me doen inzien dat het best oké is om een ander verhaal te construeren. Ik ben immers de ontwerper van mijn eigen leven! Ik kan zelf kiezen welk verhaal ik aandacht geef, welk verhaal ik wil vormgeven in dit leven!

De vierde pijler is transcendentie. Een moeilijk woord dat slaat op de ervaring die mensen kunnen hebben deel uit te maken van iets groters. Spiritualiteit dus, al zullen sommigen bij dit woord dan weer zweverige types zien, die elke dag Ohm-chanten en zich afsluiten van de realiteit. Voor mij persoonlijk is spiritualiteit juist heel aards. Het geeft het toegang tot het begrijpen van het leven vanuit een wijsheid die je nooit met logisch denken kan bekomen.

Een lichte aanraking van het mysterie – of dat nu onder de sterren is, tegenover een schitterend kunstwerk, tijdens een religieus ritueel of in de ontwaakruimte van een ziekenhuis – kan ons transformeren. Dat is de kracht van transcendentie.

Het is fijn aan dit boek is dat de schrijfster zich niet beperkt tot een religieuze kijk op transcendentie. In vroeger tijden waren mystieke ervaringen een geheim die religieuze genootschappen angstvallig bewaakten. Ze gingen er ten onrechte van uit dat je enkel via religie deze ervaringen kon hebben. Maar misschien heb jij ook, net als ik, een nietig gevoel wanneer je een wandeling in de Oostenrijkse bergen maakt en voel je je op dat moment ook deel van iets dat groter is dan jezelf…

simon-matzinger-320332

Photo by Simon Matzinger on Unsplash

Deze vier pijlers zijn zoals de vier poten van een stoel. Als er eentje weg is, valt je stoel omver. In het boek een aangrijpend voorbeeld van een jong meisje, dat in verschrikkelijke omstandigheden is opgegroeid. Toch slaagt zij er in om vanuit die hel een prachtig, gelukkig en zinvol leven uit te bouwen. Zij heeft een gezin, een leuke job en vertoont geen tekens van trauma. Zij vertoonde doorheen haar leven een veerkracht die haar door alles heen hielp. In haar leven, zo leerden de onderzoekers, waren alle vier de pijlers aanwezig om een zinvol bestaan te leiden.

Je leest het, ik kan mijn enthousiasme over dit boek niet onder stoelen of banken steken! 😉 Wat is het toch heerlijk om weer een stukje wijzer te zijn na het lezen van een goed boek!

_____

Wat is een Eik-boek? Een Eik-boek is een zelfbedachte term die ik gebruik om de boeken aan te duiden die me zo hard gegrepen hebben, die me veranderd hebben, die ervoor gezorgd hebben dat ik op een andere manier naar de wereld kijk.

De term is tweeledig. Het verwijst naar de boom Eik, die staat voor wijsheid. Maar ook “geluidsmatig” naar het werkwoord ijken. Ijken betekent de nauwkeurigheid van een meetinstrument of meetmethode vergelijken met een standaard. Waarmee ik dus bedoel dat ik mezelf opnieuw ‘ijk’ aan de hand van de wijsheid die ik in deze boeken vond.

Je zal vast zelf wel tig boeken bedenken die voor jou hetzelfde hebben betekend. Vermits ik een blog heb, voel ik de drang mijn Eik-boeken met jullie te delen. Misschien herken je jezelf er in? Misschien doe je een boekentip op? Of misschien vind je het gewoon prettig om te lezen wat mijn inspiratiebronnen zijn? Doe gerust mee met het Eik-boek verhaal en post je eigen boeken-biografie! #Eikboek

 

 

 

 

 

13 gedachten over “Eik-boek 2: De Kracht van Betekenis van Emily Esfahani Smith

  1. Hierdie klink na ’n pragboek, vol wysheid!Dankie vir die mooi uitleg.Punt nommer drie is vir my van groot waarde…om my stories te kan vertel,al is sommige daarvan maar vervelig.Punt vier is presies hoekom ek baie weggaan en alleen in die natuur wil wees en besef dat ek ’n nietige kolletjie in ’n groot geheel is.

    1. oh, neen, echt niet.Het leest heel fijn, met tal van beschrijvingen en voorbeelden alsof je er bij bent. Het is juist een heel ‘uplifting’ boek – sorry, ik vond direct geen Nederlands alternatief voor dat woord dat zomaar opkwam!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.