Alice en de ladenkast – 1

de ladenkastAlice stond voor een raadsel. Voor haar neus stond een hoge kast, gemaakt van donkerbruin hout. De kast was samengesteld uit verschillende schuiven en laatjes. Er waren brede schuiven met kleine handgrepen. Sommige laatjes waren vierkant en gingen open met een sleuteltje. Weer andere waren ingelegd met glas zodat je de inhoud kon zien.

Alice wist dat ze naar iets op zoek was, maar wat precies was ze vergeten. Ze had het vage gevoel dat ze een vergissing had gemaakt. Plots herinnerde ze zich, dat wat ze zocht, in het schuifje helemaal bovenaan rechts te vinden was. Alice moest ervoor op een klein tafeltje gaan staan om er aan te kunnen. Toen ze de schuif wou opentrekken, voelde ze dat het klem zat. Na wat wrikken en trekken zonder resultaat, besloot ze wat meer gewicht in de schaal te leggen. Met haar knie duwde ze tegen de kast om tegendruk te geven. En dan, totaal onverwacht, schoof het laatje open en geschrokken viel Alice achterover. De lade en de hele inhoud ervan werd de lucht in gekatapulteerd.

Toen Alice onzacht op de grond terechtkwam, werd ze bekogeld door de kartonnen voorwerpen die in de schuif zaten. Kan er zoveel in zo’n kleine schuif?, vroeg ze zich luidop af. Toen zag ze dat de kartonnetjes allemaal de vorm hadden van het woord FOUT. Nu wist Alice het terug. Ze had een fout gemaakt. En vervolgens werd ze overstelpt door alle andere fouten uit haar leven. Grote fouten en kleine fouten bedolven haar en zorgden ervoor dat ze uit schaamte wegdook. Dikke tranen liepen over haar wangen. Zo’n kartonnetje op je hoofd kan hard aankomen, zeker als het er meer dan één is.

Alice voelde zich bedolven onder zoveel fouten. Ze nam er eentje vast en vouwde het open. Ze las: “Weet je nog die keer dat je door je wekker heen sliep en bijna de uitstap miste. En toen je op het laatste nippertje nog mee kon, had je de hele dag last van maag- en hoofdpijn?”  Ja, dat kon Alice zich nog helder voor de geest halen. Ze vroeg zich af hoe het mogelijk was dat ze die dag niet was flauwgevallen van de pijn.

Ze nam een andere fout vast en las: “Weet je nog die keer dat jij de foto’s moest maken voor de tiendaagse uitstap naar Roemenië en dat bij thuiskomst bleek dat alle foto’s te donker waren” Pfft, ook dat kon ze zich nog helder voor de geest halen. Er was een grote presentatie geweest voor het publiek en iedereen morde bij het zien van de foto’s. Nog weken later had ze zich onwel gevoeld over die mislukking.

Zoveel fouten op een hoopje, dacht Alice, dat kan ik toch nooit meer goedmaken. In het ene na het andere briefje las ze over haar fouten: inschattingsfouten, schrijffouten, verkeerde beslissingen, stomme keuzes,… Het werd allemaal een beetje teveel voor Alice, maar toch las ze dapper voort. Elke keer ze een fout gelezen had, legde ze het kartonnetje achter zich.

Toen ze alles gelezen had voelde ze zich vreemd. Ze had het gevoel dat er iemand naar haar keek. Toen ze zich omdraaide kon ze haar ogen niet geloven. Alle kartonnen fouten waren veranderd in kleine vogeltjes met gebroken vleugels. Ze huppelden op en neer en flapperde treurig met hun grijze veertjes in het rond. Hun snavels gingen zo nu en dan open en dan weerklonk een gek ‘foutfout‘-geluid.

Alice leunde achterover tegen de houten kast en zuchtte diep. Hoe ze dit moest oplossen wist ze niet. Terwijl ze driftig haar hersentjes onderzocht om iets te bedenken, ging er naast haar hoofd geruisloos een grote schuif open.

wordt vervolgd…

8 gedachten over “Alice en de ladenkast – 1

  1. Mooi en spannend sprookje… Tof beeld, die ladenkast: met zijn vele deurtjes met daarachter al zijn schatten, leuk! Het lijkt wel een filmpje dat je vor ons afspeelt, met beeld, klank en gevoel en alles erop en eraan… over schaamte dan nog! Heel mooi! Ik ga vlug het vervolg lezen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.