Lomi lomi Hawaïaanse massage dag

Eind juni kon ik deelnemen aan een introductiedag over Lomi Lomi, een traditionele Hawaiaanse massagetechniek. Het vond plaats in hartje Antwerpen waar er een mooi, cocoon-achtig plekje voor de groep gereserveerd was. We werden hartelijk ontvangen door gastheer Ricardo Balkhoven die al meteen van wal stak. Wat heerlijk kan die vertellen, iedereen hing aan zijn lippen! Zijn verontschuldigingen over zijn spraakwaterval- houding werden meteen weggewuifd, iedereen had zin om zijn kleurrijke verhalen te horen!

cocoonplekje op de workshoplocatie

Ook het voorstelrondje van de deelnemers duurde erg lang. Na de opgelegde isolatie en lockdown-periode van de maanden ervoor had iedereen behoefte aan menselijk contact en het delen van het eigen verhaal. Wat deed dat deugd! Luisteren en beluisterd worden, er is niets magischer dan dat!

Wat ook magisch was, was de hele omkadering van deze Lomi Lomi massagetechniek. Het is immers niet zomaar wat knijpen en kneden. Deze traditionele massage is ingebed in de Hawaïaanse cultuur en spiritualiteit. Er hoort dus op z’n minst een introductie in de denkbeelden van de Hawaïanen bij: hoe kijken zij naar de aarde, de natuur, de mensen,…

Lomi Lomi also called the Loving Touch or “Loving Hands” massage is a form of healing massage, expressed from the Heart.

from the site of Ricardo Balkhoven

Het enige dat ik ooit al over Hawaiaanse spiritualiteit leerde was Ho’oponopono, het vergevingsritueel. Ik vond het heel bijzonder om te vernemen dat veel ideëen aansloten bij hoe ikzelf naar de wereld ben gaan kijken na mijn reizen doorheen spirituele en filosofische boeken, mijn innerlijke zelf via dagboekschrijven en allerhande stilte-retraites en meditatie-beoefening.

Daarna was het tijd voor het echte werk. We werden deskundig begeleid door Ricardo en Caroline. Stap voor stap werd ons uitgelegd hoe we de lomi lomi massage moesten aanpakken. De eerste massage viel mezelf te beurt en deelneemster Griet deed dit met zoveel sensitiviteit dat het niet leek alsof het de eerste keer was dat ze dit deed. De muziek op de achtergrond was een mooie playlist van Hawaiaanse muziek. Ik kon totaal ontspannen, in totale overgave gaan! Heerlijk!

Na een korte pauze was het mijn beurt om de massage te geven. Deze keer had Ricardo sjamanistische muziek gekozen. Daar was ik erg blij om, want dit pastte ook echt bij me. De ritmes, de melodieën,… Gefocused op de aanwijzingen van de begeleiding en met mijn volledige liefdevolle concentratie bij Griet, die nu de massage mocht ontvangen, ging ik te werk. Ik had niet verwacht dat ook het geven van de massage een fantastische ervaring zou zijn. Ik wist niet goed hoe ik zou reageren op dit intiem lichaamscontact, maar het voelde zo natuurlijk aan. Mijn handen als instrument om iemand op een zachte, stevige en hartverwarmende manier aan te raken, dat was een soort van thuiskomen!

Ik ben al een heel pad gegaan in mijn aardse-spirituele ontwikkeling, maar dit lichaamswerk is toch het ontbrekende element. Binnenkort doe ik het vervolgtraject: een vierdaagse retreat waar er nog uitgebreider wordt ingegaan op de technieken en de spirituele omkadering van deze Lomi Lomi Hawaiaanse massage. Ik kijk er nu al naar uit!

Aloha!

4 gedachten over “Lomi lomi Hawaïaanse massage dag

  1. O, wow. Ik ben écht een massage-fan en geloof in de helende kracht ervan.
    Op reis in Azië vond ik het heerlijk om ‘deftige’ salons op te zoeken, liefst in een praktijk waar veel diploma’s aan de muur hingen :). Thaise, ayurvedische, bloemenmassages,… schitterende behandelingen heb ik gekregen. Lomi lomi nog niet, maar zou absoluut geen straf zijn!

      1. In die landen kost dit ook niets in vergelijking met bij ons. Tijdens onze laatste verre reis (2019 – Java en Bali) kostte dit gemiddeld zo’n zes, zeven Euro. Die springen dan een gat in de lucht als je twee Euro fooi geeft…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.