kan ik leven zonder woorden?

Ik hou van woorden. Woorden zijn magisch. Ze kunnen me verleiden en betoveren. Woorden van een geliefde, die drink ik in, die vloeien rechtstreeks tot in mijn hart. Zo iemand ben ik, ja.

Bij mensen blijven woorden hangen in hun hoofd. Daar blijven ze rondtollen, draaien rondjes in de hersenen, en die kraken en zuchten want ze denken enkel aan het antwoord dat moet gegeven worden.

Woorden gaan vaak rechtstreeks naar mijn hart. Zonder tussenfilter. Niet altijd makkelijk. Ik heb een weg hierin moeten vinden. Als woorden naar mijn hart gaan, dan gebeuren er dingen. Ik word beroerd, aangeraakt, ontroerd, bewogen. Ik word week of breek open. Het windt me op of maakt me vrolijk, brengt me in vervoering of laat me wegdromen. Ja, woorden kunnen echt de zonnige kant van het leven in me triggeren.

Woorden zijn machtig. Je moet maar zoveel keer tegen jezelf zeggen dat je een mislukkeling bent en je gelooft het vast. Je zou eens het omgekeerde tegen jezelf kunenn zeggen: Wat een mooi, prachtig, uniek en wonderlijk mens ben je toch!

Ik ben dol op woorden wanneer ze in mijn oor gefluisterd worden. Woorden van liefde, bewondering, zachtheid.

En toch bestaan woorden niet alleen. Woorden worden omkaderd door daden, door expressie, door aanwezigheid, door tedere handen of pretlichtjes in de ogen. Daarom wil ik leerling van het leven blijven. Oefenen in loslaten van woorden. Van mijn drang naar woorden. Ik wil de taal van het lichaam leren kennen en lezen waar de liefde zit. Ik wil helder zien hoe daden zoveel mooier ‘ik zie u graag’ kunnen zeggen.

Ik hang vast aan woorden en weet niet hoe te leven zonder. Mijn pen is elke dag in beweging. Dat voelt als een noodzaak. Dat is oké, dat mag er zijn. Maar ik nodig mezelf uit om te ontdekken hoe het anders kan. Een vluchtige blik van herkenning draagt zoveel in zich. Een helpende hand heeft geen taal nodig. Een omarming spreekt voor zich.

Liefs,

Vanessa

8 gedachten over “kan ik leven zonder woorden?

  1. Slik. Vanessa, wat mooi geschreven… ik herken het zeer – woorden die meteen raken en een emotionele golf veroorzaken. Woorden zijn inderdaad machtig, maar daden ook… Mooie uitnodiging aan jezelf ❤️

  2. Wat een mooi stukje! Woorden doen zoveel met een mens. Ik hoed mij voor kwetsende woorden en probeer de lieve te gebruiken. Ook wat niet gezegd wordt, kan heel erg kwetsen. Het negeren, is soms nog pijnlijker. Ik probeer mijzelf te pantseren tegen mijn kwetsbaarheid voor woorden of geen woorden. Dat lukt niet altijd even goed.

    1. Genegeerd worden, doodgezwegen, het was een tactiek om mensen in de pas te doen lopen. Ik heb daar ook pijnlijke ervaringen mee. Maar toch is het deel van mijn leven, waar ik nu op een andere manier naar kijk, dan dat het me nog steeds kwetst. Hopelijk kan jij ook soms voorbij je pantser gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.