Transformeren naar een nieuwe kledingstijl

Tijdens de coronalockdown gingen er stemmen op om bepaalde dingen anders te doen wanneer de lockdown gedaan zou zijn. Ik las berichten van dromers en dichters die verlangden naar een eenvoudiger leven, met minder stress, vervuiling, lawaai en meer groen, traagheid, ecologische keuze’s en écht verbindend contact. Zelf werd ik helemaal blij en kinderlijk opgewonden van al deze positieve ideeën. Ondertussen is de maatschappij terug op kruissnelheid aan het komen en de FB groep waar ik al die fantastische berichten las is stilgevallen.

Mijn mening, voor zover die ertoe doet, is dat iedereen zelf zijn eigen keuzes moet maken om verandering teweeg te brengen. Wil je meer groen? Start een tuin, ga in de milieuraad van je gemeente of word actief lid van een natuurvereniging. Wil je minder stress? Kies een ander werk, ga minder uren werken of leer mindful omgaan met je takenpakket. Wil je minder vervuiling? Koop ethische en ecologische kleding.

Als je het nog niet gehoord hebt: de fashion-industrie is de tweede meest vervuilende. Als je me niet op mijn woord gelooft: typ eens fashion+ waste in google en feast your eyes on the waste piles!

Daarom vertel ik graag mijn verhaal over die transformatie naar een nieuwe kledingsstijl. Het startte in november vorig jaar toen ik op Instagram vol fierheid verkondigde dat ik een jaar lang geen kledij zou kopen. Nou ja, in februari was het al van dadde en kocht ik al mijn eerste T-shirts. Toch was ik blijvend op zoek naar manieren om minder te consumeren en/of betere ecologische keuzes te maken.

Toen kwam de 30 Days Wardrobe Challenge langs van Bie. Samen met Bie en een leuke groep deelnemers keken we naar wat we al in onze kleerkast hadden, wat wel en niet bij ons past, wat wel en niet onze stijl is en wat we wel en niet durven dragen! Want eerlijk is eerlijk, ik heb veel mooie dingen in mijn kleerkast, maar soms durf ik het niet eens aandoen omdat ik denk dat het niet gepast is of het me niet staat of…, of…, of….

Mijn quote kwam op haar pagina! tof, hé?

Maar met de nieuwe kennis over mijn eigen kledingsstijl en wat er goed bij mijn lichaam past, kon ik gerichter zoeken naar nieuwe kleding. Ik probeerde Vinted uit om kledij te verkopen die me niet stond, maar ik eindigde met er meer te kopen dan ik verkocht. Dus delete ik mijn account alweer. Toch kon ik er een mooie linnen rok en wikkeljurk kopen voor belachelijk lage prijzen. Beiden stonden op mijn verlanglijstje.

Tweedehands of préloved kopen is al een goede stap in de richting van minder vervuiling. Toch wou ik me nog meer informeren over de kledingindustrie en als bij toeval vond ik een seminar over circulaire fashion en textiles gehost door de Antwerp Management School.

Dit is wat ik leerde in de seminar!

Ik weet niet of het seminar enkel bedoeld was voor mensen uit de sector, maar als consument vond ik het interessant om die unieke initiatieven te leren kennen. Het zijn allemaal jonge vrouwen (toeval?) die zoeken naar een manier om hun bedrijf te laten groeien en ondertussen ecologisch en ethisch betere keuzes maken. Ze experimenteren er op los, zoeken dagelijks oplossingen voor nieuwe problemen en gaan voluit voor hun droom! Ik was vooral gecharmeerd door Tropas en Studio Ama.

Tropas maakt leuke sneakers en sjieke sandalen. Ze recyclen oude jeans en textiel en betalen een faire prijs aan het schoenmakersbedrijf waar ze mee samenwerken. Als je schoenen versleten zijn, kan je ze gewoon terugbrengen bij Tropas. Alle materialen kunnen hergebruikt worden. En de cirkel is rond!

Vermits ik al een hele tijd geen schoenen gekocht heb en ik dringend nieuwe sneakers nodig had, heb ik mijn slag geslagen tijdens hun stocksale. Of ze eens op de foto willen komen? Allée, snel dan…

Studio Ama zoekt textielresten bij bedrijven uit de woontextielsector. Ze ontwerpen leuke kledij van resten matrassencover, linnengoed, handdoeken, meubelstoffering, enz… Ook hebben ze meegedaan aan het proefproject van Ivoc Topatelier om met mannenhemden uit kringloopwinkels nieuwe ontwerpen te maken. Hun unieke rokken en zomerjurken zijn daarvan het resultaat.

Zelf werd ik als eerste verliefd op hun ontwerp Juliet in badstof. Een trui met lange mouwen die me naar alle verwachting zal omhullen met een warm en koesterend effect. Dat is wat ik van een badstofke verwacht. Maar ook hun T-shirts in linnen en hun herfstjas Kilo zijn erg geslaagd. Maar check vooral zelf de site eens uit voor een uniek kledingsstuk.

Uiteraard ben ik geen heilig boontje en mijn traject naar een nieuwe levensstijl is zoals voor de meeste mensen eentje van vallen en opstaan. Maar de transformatie die ik wil doormaken omschrijf ik als volgt:

 • ik wil dat mensen in de textielsector een correct loon ontvangen voor hun arbeid, ook als dit betekent dat ik iets meer moet betalen voor een item
 • ik verlang naar kwalitatieve materialen die wasbeurten ongekreukt doorleven
 • ik gebruik wat ik al in mijn kast heb (dat betekent ook herstellen & aanpassen)
 • ik noem mijn tweedehands kledij vanaf nu préloved, omdat dat veel liefdevoller is!
 • ik koop zoveel mogelijk lokaal (en steun unieke initiatieven)
 • ik kies mijn eigen slow stijl en laat me niet gek maken door de fast fashion wereld
 • ik sta stil bij de materialen die gebruikt worden en hun ecologische voetafdruk
 • ik maak mijn eigen truien met de stapel wol die ik hier nog heb liggen… 😉

Oké, deze post werd precies toch iets langer dan ik in gedachten had, maar blijkbaar moest het er eens uit!! 😉

En ik laat me ook graag inspireren door jullie. Hebben jullie dezelfde verlangens naar verandering gevoeld tijdens de lockdown? En hebben jullie ondertussen nieuwe keuzes gemaakt hierin?

Liefs,

Vanessa

Ps: Als je deelneemt aan de 30 DAYS WARDROBE CHALLENGE, wat zeker een aanrader is, vermeld dan mijn naam, dan kan ik een kadoke winnen… 😉

11 gedachten over “Transformeren naar een nieuwe kledingstijl

  1. oeioei Marieke, kan je je indenken dat ik effe niet meer weet wat ik gisteren aan had? hahaha!! ik weet wel nog wat een prachtige bomen er op Robur op den Eik allemaal groeien!!!

 1. Weer heel knap geschreven Vanessa en inspirerend. Ik koop ook preloved en dat voelt goed. Wat ik ook recently deed is weer eens enkele remnants kopen, dat was in een gordijnen winkel en spot goedkoop. Heel mooie stoffen, Ik kocht er drie verschillende, een ervan is dik stof, ik denk brokaat, blauw en grijs, en die gaan nu dienen om kussen slopen te maken. Zo geeft dit dubbel plezier en is het ook een soort recycling he. 🙂 Groetjes.

  1. Dankjewel voor het compliment, Agnes! Wat fijn om je te horen! Ik wist niet wat je precies bedoelde met remnants, maar ik kan me wel iets voorstellen bij een mooie blauwgrijs brokaten stof die dan een prachtige plek krijgt in je interieur als kussenhoes… ❤

   1. Sorry Vanessa, remnants zijn stukken stof die gebruikt geweest zijn in een catalogue van gordijn stof. Men kan er ongelooflijk mooie stoffen vinden.

 2. Lieve Vanessa, wat een tof stukje – en veel herkenbaarheid. Ik ging met mezelf de challenge aan om geen nieuwe kleren en schoenen meer te kopen eind vorig jaar. Toen bleek dat mijn huidige garderobe bijna niet paste in mijn behoorlijk groot uitgevallen inloopkast was ik extra gemotiveerd. In juni ging ik voor de bijl… maar 6 maanden vind ik toch heel erg chapeau van mezelf! Vandaag kocht ik nog enkele stuks bij een online outlet maar daar heb ik goed gekeken of ik het echt nodig had (niet echt maar toch een beetje) en of het een waardevolle aanvulling op mijn huidige kledingkast is (hm, precies niet al te veel over nagedacht…). En tijdens de lockdown bedacht ik me dat het roer om moet in mijn leven: meer bewust van mijn gedrag als consument (niet alleen kleding maar ook voeding, energie, reizen…) en ik denk wel dat ik dat blijf doorvoeren omdat ik het al zo lang wil en de periode van gedwongen onthaasting me heeft laten ervaren dat je best een tandje minder kunt met alles. Dat is toch wel de belangrijkste les van deze bizarre periode: even stil staan bij wat je echt nodig hebt ipv te blijven kopen, bestellen, rondrijden en de hort op gaan. Bewustwording daar begint het mee!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.