De kracht van de ouderwordende vrouw

Ik kreeg laatst zo’n mooie vraag in mijn mailbox van Monik. Ze vroeg zich af of ik geen boeken kon aanbevelen over “de oudere vrouw”, meer bepaald de kracht van de ouderwordende vrouw, met focus op eigenwaarde en karakteristieke trekken.

Vanuit mijn interesse in levensverhalen, meer bepaald van vrouwen, stel ik me dezelfde vraag. Hoe op een elegante manier ouder worden en steeds weer nieuwe fasen in ons vrouwenleven omarmen? Omdat ik aanvoel dat het huidige discours over de ‘oude mens’ niet overeenkomt met het beeld dat ik heb en de verlangens die in mij leven, zoek ik mee naar inspiratie.

En plots komt het zelf naar me toe, meer bepaald via Schrijfidee 69 op Jannie’s website Schrijfavonturen. Daar schrijft een deelneemster over ‘In het licht van de Schaduw‘ van Miny Potze. Samen met de twee laatste hoofdstukken uit het boek ‘Fasen in het leven van de vrouw‘ van Penelope Washbourn, en de geschetste levensfasen uit ‘Autobiografisch schrijven‘ van Willemijn Soer wil ik in grote lijnen schetsen wat me bijbleef over het Verhaal van de Oudere Vrouw.

20200606_124859

De oudere vrouw krijgt immers wat op het bord gepresenteerd. Net als ze denk even lekker achterover te kunnen leunen, er moet niets meer, er zijn geen verplichtingen, komen er zaken aan de deur kloppen:

  • de lichaamskracht neemt af, het uiterlijk ondergaat veranderingen
  • het afscheid nemen van beminden en vrienden (tijd van rouwen)
  • de wijzigende rol van (groot)moederschap en eventueel verdriet van niet vervuld moederschap
  • het beeld van de oudere mens die onmondig is en niet meer voor zichzelf kan opkomen (wordt als kind behandeld)
  • de tijd van ‘economisch’ nuttig zijn is voorbij
  • confrontatie met de kleiner wordende leefwereld en groter wordende afhankelijkheid van anderen
  • angst voor de dood onder ogen zien

Niet bepaald rooskleurig nu ik het hier op een rijtje zie staan en de vrouw staat voor een nieuwe keuze. Laat ze zich door al deze dingen klein krijgen en ondergaat ze het verouderingsproces gelaten om tot slot een verbitterd en geestelijk arm mens te worden? Of kiest ze ervoor om deze nieuwe uitdaging aan te gaan als aan sprankelende ziel die de liefde voor zichzelf en het leven herontdekt?

“De medische wereld hecht groot belang aan het mogelijk maken van hart- en andere transplantaties, maar vervolgens weten materialistisch ingestelde artsen ons niet te vertellen hoe betekenis te geven aan de gewonnen jaren.” ~ Miny Potze

Betekenisvol leven, hoe realiseer je dat als je mogelijkheden om van betekenis te zijn voor de maatschappij steeds kleiner worden?

Er moet veel innerlijk werk verricht worden. De oudere vrouw wordt uitgenodigd om de eigen psyche te zien als een tuintje die verzorgd moet worden. De dingen uit het verleden komen als onkruid naar boven en moeten gewied worden. Enkele opdrachten waar Miny in haar boek dieper op in gaat zijn de integratie van generativiteit (het verwelkomen van nieuwe generaties), ego-integriteit (vertellen van het eigen levensverhaal) en ego-transcendentie (besef deel uit te maken van een groter geheel).

Miny laat zich inspireren door sprookjes, die van oudsher veel lagen van wijsheid bevatten. Ze gaat dieper in op enkele prachtige ouderdomsprookjes die tot leidraad dienen. Zo komen er sprookjes aan bod over het met open armen ontvangen van de jongere medemens, het loslaten van werelds goed of het niet-geleefde-leven.

Vooral het niet-geleefde-leven, de dingen die je ooit nog eens wou realiseren, is een item dat me zeer raakt. Misschien omdat ik daar nu al een beetje last van heb (de combinatie van een teveel fantasie en een vleug weemoedigheid wellicht 😉 ). Aansluitend is het vertellen van het eigen levensverhaal, Life-Reviewing, iets dat zeker moet gebeuren om zo’n sprankelende ouder te worden. Dat kan door je levensverhaal neer te pennen of aan iemand te vertellen, maar je kan ook andere, creatieve uitingen zoeken.

In alledrie de boeken verschijnt voor de oudere vrouw de uitnodiging om een grotere plaats toe te kennen aan de eigen creativiteit. Belangstelling voor kunst, muziek en cultuur uit te bouwen. Of het beoefenen van een creatieve hobby naar gelang de eigen interesses en mogelijkheden. Terug het speelse erin ontdekken en met humor de wereld tegemoet treden. Veel oudere vrouwen ontdekken verborgen talenten in deze periode, die hun leven en dat van hun omgeving verrijkt.

Tot slot sluit ook het zich terugtrekken uit de wereld hierbij aan. Het beeld van de eenzame oudere dringt zich aan ons op. En ik weet dat er velen zijn die zich werkelijk eenzaam zullen voelen en waar de dagen eindeloos lang duren. Maar er zijn ook ouderen die zich best goed voelen wanneer ze op zichzelf zijn. Ze wijden zich aan de geestelijke arbeid of verliezen zich in een creatief spel.

Het vraagt grote moed om er gewoon te zijn. Zonder nieuwe rollen op te nemen die de vrouw al te zeer beperkt. Resoluut kiezen voor het zoeken naar een nieuwe identiteit, die steeds weer nieuwe vormen kan aannemen, schept vertrouwen in de toekomst. Men groeit dan in het archetype van de Wijze Oude Vrouw, waar de jongere generatie graag naar luistert. Omdat ze niets eist of verlangt, maar enkel gedreven wordt door de liefde voor het leven en vooral de liefde voor zichzelf.

Dit is het Verhaal van de Oudere Vrouw waar ik voor wil kiezen.

Tot slot wil ik eindigen met een mooi gedicht/gebed van John O’Donohue uit ‘To Bless The Space Between us’, speciaal voor Monik.

FOR OLD AGE

May the light of your soul mind you.

May all your worry and anxiousness about your age

Be transfigured.

May you be given wisdom for the eyes of your soul

To see this as a time of gracious harvesting.

May you have the passion to heal what has hurt you,

And allow it to come closer and become one with you.

May you have great dignity,

Sense how free you are;

Above all, may you be given the wonderful gift

Of meeting the eternal light that is within you.

May you be blessed;

And may you find a wonderful love

In your self for your self.

 

 

17 gedachten over “De kracht van de ouderwordende vrouw

  1. Wat een interessant blog! Ik heb het met plezier gelezen. Zelf heb ik ook veel interesse in levensverhalen. Ik teken korte versies ervan op op mijn blog en soms interview ik mensen voor een wat langer verhaal voor de krant. Heel interessant. Onlangs heb ik mijn eigen levensverhaal (tot nu toe) in sprookjesvorm in boek uitgegeven. Heel mooi om te doen. In het najaar ga ik een opleiding volgen in les geven in autobiografisch schrijven. Zou ik eigenlijk dit voorjaar doen, maar door de crisis is alles doorgeschoven. Ik heb er veel zin in!

  2. Met heel veel interesse heeft deze oudere vrouw dit mooie blog gelezen. De boeken die je noemt geven goede tips denk ik (uit eigen ervaring): een grote plaats toekennen aan de eigen creativiteit, terugtrekken uit de wereld en er ‘gewoon zijn’. Heel herkenbaar ❤

    1. Welkom op de Zinderen blog. Het boek van Mitsy is echt een aanrader. En als je met het levensverhaal aan de slag wil dat van Willemijn Soer, uiteraard!
      Op welke manier heeft die creativiteit een plaats in je leven?

      1. Een aantal jaren geleden heb ik de harp als muziekinstrument ‘ontdekt’. Als puber speelde ik piano, maar nu dus een paar jaar harp. Heerlijk! En daarnaast vind ik het heerlijk om mandala’s te tekenen en heb ik onlangs het weven van voddenkleden ontdekt 😉

  3. Ik hoop dat ik een leuke oude vrouw word. Daar ga ik voor. Neen, ik ga het niet worden, want ik ben het natuurlijk al, maar zie, zelfs dat besef ik niet altijd. En zo hoort het.
    Het intens genieten van de eenvoud maakt zo gelukkig, dat is het mooie aan ouder worden. Een heerlijke innerlijke rust daalt over je heen.

  4. Wauw hartelijk dank Vanessa wat geweldig lief en attent van jou .. ook het mooie gedicht .. voel me als oude-jonge vrouw helemaal klaar om op ontdekkingsreis te gaan in het goed voelen..in elk detail van eenvoud..

  5. Genoten Vanessa van deze mooie tekst over de ouder wordende vrouw!
    Na een leven lang gewerkt te hebben en in een rijdende trein gezeten te hebben met gezin en werk ben ik al een paar jaar op pad.Ik (be) leef en zoek hoe ik de wijze oude vrouw kan zijn op een manier die bij me past. Hij zit natuurlijk allang in me dat besef ik ook maar hoe ga ik er vorm aan geven in mijn dagelijkse bestaan?
    Het kostte mij veel tijd om het ‘nuttig’ zijn in een ander daglicht te zien.
    Maar stapje voor stapje komt daar steeds meer ruimte voor.
    Het is een prachtig proces.
    Ik zie veel verzet om me heen bij ouder wordende vrouwen ook zeker in deze tijd dat ze niet meer ‘nuttig’ kunnen zijn. Er is ook herkenning ik ben al een stapje verder op weg.
    Ik leer van hen dat ik niet wil mopperen naar wat er niet is maar wil kijken naar wat er wel is.
    Ik wil me niet langer meer alleen naar buiten richten maar ook naar binnen. Het zijn kleine dingen die ik zie proef voel hoor.
    Een levensverhaal schrijven lijkt me geweldig ik doe dat al in stukjes bij de schrijf cafés van Jannie als we het over vroeger hebben of bij een thema waar dingen uit mijn leven komen boven borrelen.
    Schrijven en delen. Dat is voor mij helen en steeds meer zien wat bij mij hoort wat ik wil en kan.
    Nogmaals dank nu kwam het weer even bovendrijven mooi!

    1. Wauw, Ellen, Dankjewel voor je reactie. Zo tof om jouw ervaringen te lezen. Ik zal vast ook wel schrijfsels van je gelezen hebben op de site van Jannie. Het maakt me eerlijk gezegd nieuwsgierig om je in levende lijve te ontmoeten. 🙂 Wie weet, ooit eens… Fijn dat je de uitnodiging aangaat en voor je eigen pad kiest! ❤

  6. Wanneer is iemand echt oud hé? Jonge mensen kunnen zich oud voelen en oudere mensen blijven zich jong voelen. Gaat het niet eerder over doen wat in onze eigen aard ligt, datgene doen dat ons leven meer zin geeft? en dan heb ik het niet over ons “nuttig” voelen. Maar vooral over mogen zijn wie je in diepste wezen bent en dat uitstralen. Wat niet wil zeggen dat er wel eens van die “geen zin” dagen hebben, ook komen. En die mogen er dan van mij ook best zijn. Omdat de energie en de drive in mij steeds terug naar boven komt! leven en leven delen, dat geeft kracht, de herkenbaarheid in ieders eigen unieke verhaal ontdekken, mogen leren van elkaars verhaal! En….schrijven 😉 Dank je wel, Vanessa, je schrijft prachtig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.