Wat is de waarde van spullen?

Ik ben al een hele tijd bezig met ontspullen. Tot mijn grote spijt heb ik niet het gevoel dat er veel schot in de zaak komt. Doe ik boeken weg, er komen er weer bij. Grote kuis in mijn kleerkast, in 2019 serieus ingehaald door dat gat in mijn hand. Onze speelzolder vol playmobil waar de kids uitgegroeid zijn.  Wol voor toekomstige haakprojecten, genoeg voor de komende tien jaar. En paperassen, stapels paperassen: officiele documenten (hoe lang moet je verplicht iets bewaren?) en braindumps van mijn mind met creatieve ideeën die zo graag de wereld in willen.

4202020102726

Ontspullen, een modewoord sinds Maria Kondo, je blijft ermee bezig. Wonen in een groot huis is ervaren dat dat blijkbaar een magneet is voor spullen. Ik ben het beu, dat is niet de eerste keer, maar nu is het tot mijn diepste cel doorgedrongen. Dat komt door de corona.

In de coronatijd was ik thuis. Ik genoot van de tijd voor mezelf, de tijd voor mijn gezin. Ik liep rond in mijn huis en deed de oefening van het negeren. Ken je dat: het ‘negeren’? Dat is rommel zien en doen of het er niet is. Boekenstapels opmerken en toch weigeren het écht te zien. Playmobil in stapels dozen van de ene kant naar de andere stapelen. In een poging om op te ruimen. Maar plots lukte het niet meer, dat negeren…

Ik probeer boeken te verkopen op bol dot com. Helaas pindakaas, de verzendkosten lopen zo hoog op, dat je amper een halve euro voor je boek krijgt. Ik poog playmobil op 2dehands van de hand te doen: geen kat dat nog interesse heeft. Een week geleden zette ik mijn eerste stapjes op Vinted, het besef dat je dure kleedje niet veel meer waard is.

 

priscilla-du-preez-dlxLGIy-2VU-unsplash

En dat laatste, als een rode draad doorheen mijn opruimwoede. Wat zijn mijn spullen nog waard? Wat is de werkelijke waarde van boeken, speelgoed, kleding?

Ik heb het gevoel dat iemand me bij de neus heeft genomen. In de waan van de dag schaften we dure Playmobil sets aan om mijn kinderen gelukkig te maken. Oma’s en opa’s die hun centjes bij elkaar leggen om iets waardevols te kopen. In de winkel, vervat in een veelkleurige doos met verleidende foto’s op, kost een set al gauw 150 euro. Het speelgoed is nog prima in orde. Enkel die mooie doos ontbreekt. Dus is het plots niets meer waard.

Zelfde verhaal voor de sjieke jurk. Voor een feest verwen ik mezelf met iets duurders. Ik wil er op mijn best uitzien. Ik draag de jurk één keer, misschien twee. Tijd voor een tweede leven. Op Vinted is de jurk maar 10 euro waard. Ja maar, is het nu 100 euro waard of 10 euro?

Wat is de waarde van spullen? Wat je er in de winkel voor betaalt? Wat je er op de tweedehandsmarkt nog van kan krijgen? Ik voel me geschokt. De lust om te kopen is vergaan. Ik heb even niets meer nodig.

kadir-celep-PbEzsnNLcA4-unsplash

ps 1: Ik schreef al eerder over spullen : Hier en hier  en ook hier en hier.

ps 2: Ik besef dat mijn post misschien heel erg verwend kan overkomen, aangezien veel mensen het met veel minder moeten stellen. Maar voor mij is dit neerschrijven een deel van mijn weg naar bewuster leven.

ps 3: voor mijn vaste bloglezers: de blogposts die je met een paswoord moet openen zijn de schrijfopdrachten voor de Schrijfreis Het gelukkige eiland. Je kan nog steeds deelnemen.

7 gedachten over “Wat is de waarde van spullen?

  1. Ik ben al een paar jaar spullen aan het ‘loslaten’ . Na bijna veertig jaar huwelijk spaart een mens iets bijeen… Na het opruimen van de woning van mijn moeder zaliger heb ik beslist dat mijn kinderen zoiets niet moet overkomen…

  2. Ik ken het zooooo goed Vanessa, en vooral als een jaartje ouder word dan begin je te denken, kan ik al die spullen wel achterlaten aan mijn kind om het op te ruimen. Bij mij zijn het ook veel paperassen en journals, boeken, en nog eens papieren. Maar ik doe regelmatig al de officiele documents op orde, al de oudere een koortje er rond en mooi in een stapel op zolder. Met het opruimen komt er veel emotie bij te zien want er hangen steeds herinneringen vast aan al wat men bijhoud he. Ik wens je nog veel moed en zelfs plezier in het opruimen 🙂

  3. Als ik iets ‘leuks’ zie dan stel ik me altijd de vraag ‘heb ik dit echt nodig?’… Meestal helpt dat wel. Spullen zijn niks waard. Maar je gedachten en herinneringen erbij wel. Succes met opruimen!

  4. Het is een mooie blog Vanessa! Echt waar. Er zit inderdaad zoveel waarde achter. Voor mij klinkt het alvast niet verwend! Bewuster leven is zo iets diepgaand en waardevols!

    Liefs Duvessa (ook stilletjesaan terug van lang weggeweest) xxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.