Ik besta uit vele voorwerpen

Op een rommelmarkt wandel je niet rond, maar slenter je. Wandelen is te snel. Het geeft je geen gelegenheid om te kijken. Met je ogen tast je alle vreemde vormen van elk nieuw kraampje af. De ogen scannen en de hersenen catalogiseren: dit zijn bierglazen, dit zijn koffers, boeken, babykledij, postuurkes, schoenen, knuffelberen, stoelen, speelgoed, …

Nog iets dat je als rommelmarktbezoeker opvalt: het verschil tussen de ‘routinées’ en de ‘toevalligen’. De ‘routinées’ zijn de kraampjes bij wie het meteen opvalt dat ze met hun koopwaar de ene rommelmarkt na de andere afschuimen . Efficiënt ingepakte voorwerpen in keurig gestapelde bananendozen worden uitgepakt en zorgvuldig uitgestald. Hun prijzen zijn altijd hoger dan die van de ‘toevalligen’.

De ‘toevalligen’ zijn de kraampjes van mensen die zomaar eens op een rommelmarkt staan. Omdat ze in de straat wonen, of in de straat ernaast. Omdat ze bij zichzelf dachten: “ik heb toch niks anders te doen” of “het zou fijn zijn om van wat rommel af te geraken, weg is weg” Hun kraampjes zien er chaotisch en amateuristisch uit, maar er zijn echte koopjes te doen. Als je interesse hebt in wat ze aanbieden, dat is…

Maar wat mij het meest treft zijn de vergeten voorwerpen. De voorwerpen waarvan je bij één oogopslag ziet: daar heeft niemand nog interesse in. En wat zou ik ze graag allemaal meenemen, ze redden van een gewisse ondergang, na telkens weer uitgepakt, uitgestald en terug ingepakt te zijn en na zoveel tijd misschien toch nog in de kringloopwinkel terecht te komen om daar stof te gaan vangen, of gewoon op een mooie dag bij het groot vuil gezet worden.

Die voorwerpen; de roestige zaag, de ingekaderde prent van Pierrot, de gescheurde knuffelbeer, het Maria-beeld uit Lourdes, het plastic dienblad met zonnebloemprint, een verkreukeld exemplaar van de Leeuw Van Vlaanderen, een fuchsia galakleed uit de jaren tachtig, vijzen en schroeven, opzichtige schoenen in maat 42, een puzzel van de ‘oude’ K3, een handtas van ‘Wuitton’, een Barbie met verstrengelde haren en bloempotten, véél bloempotten.

Al die voorwerpen wil ik meenemen en opbergen diep in mijn binnenste. Ik wil er mij aan laven in de donkere momenten van het leven. Daar waar ik me ook onzichtbaar waan, uitgepakt, uitgestald, door niemand gezien en weer ingepakt, dan kan ik denken aan de treurige Pierrot en de arme Barbie die hetzelfde leven zijn beschoren en zij klagen niet… Ik ben al die voorwerpen en die voorwerpen zijn mij niet.

9 gedachten over “Ik besta uit vele voorwerpen

  1. Ik heb genoten van je artikel: zo mooi verteld alsof ik zelf op die rommelmarkt aan het slenteren ben, van kraampje naar kraampje, alles gedetailleerd in mij opnemend, mij afvragend of ik thuis nog ergens een plaatsje heb om een of andere snuisterij te etaleren….

  2. Heel mooi, het is ook het gevoel dat ik had bij het leegmaken van mijn ouderlijk huis, waar ik veel spullen heb weg gegeven voor de rommelmarkt, elk met hun verhaal, de originele verhalen blijven bij mij, de nieuwe verhalen beginnen bij mensen zoals jij

    1. Wat een mooie aanvulling, Sabine, alle voorwerpen zijn ooit eens van iemand geweest en werden hopelijk bewonderd en gekoesterd. Nu moeten ze naar het volgende station … 😊🏠

  3. Ook ik kan intens genieten van het slenteren op zo’n rommelmarkt. Niet (meer) om zelf te kopen, want sinds ik met mijn broer het huis van mijn moeder zaliger heb opgeruimd na haar overlijden weet ik dat spulletjes verzamelen niet echt veel zin heeft.

  4. Met intresse gelezen Vanesa, vooral hoe je daar tegen het einde een draai aan geeft en je het tegenover jezelf zet en er jezelf in kan zien, al is het maar een beetje. Ik kan die Piero en die verwaarloosde Barbie zo voor mijn ogen zien en ook hen angst voelen. Prachtig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.