Roestig kleurgebruik

Als je het nog niet gehoord hebt, was je de afgelopen dagen vast een kluizenaar. Het kunstnieuws van dit moment is een roestig voorwerp. De revolver waarmee Vincent Van Gogh zich zou hebben doodgeschoten, wordt geveild. De huidige eigenaars en het veilingshuis hebben vette dollartekens in hun ogen, musea en privé-verzamelaars beginnen al te kwijlen en de échte kunstliefhebber…? 

Zit de kunstliefhebber te wachten tot een museum het voorwerp koopt, in een glazen kistje stopt om ernaar te gaan turen (na betalen van entreegeld en aanschuiven in de kijkfile)? Om dan een oud, roestig voorwerp te zien dat niks zegt over Vincent Van Gogh, laat staan over de waarde van zijn kunstenaarsschap.

SK-A-3262

Een kunstwerk zien van zijn hand, de ruwe penseelstreken ervaren, het spetterend kleurgebruik observeren, hoe het schilderij op je af komt of van je weg gaat, hoe het je raakt of helemaal niet…

Durven begrijpen wie hij was, boeken lezen over zijn leven, zijn brieven lezen, in zijn schoenen gaan staan, dingen uitproberen zoals hij dat deed, een vurige passie voelen vanbinnen en daarnaar proberen te leven….

downloadVolgens mij kan Vincent niemand onbewogen laten. Tal van boeken zijn geschreven en films en documentaires zijn gemaakt zodat wij allen dichter kunnen komen bij wat sommigen een genie noemen. Als ik zijn brieven lees voel ik een eenvoudige , zoekende man.

Het treft me altijd diep om iemand brieven of dagboeknotities te lezen. Ze zijn bedoeld voor intimi en ik voel me soms een gluurder. Maar ik blijf lezen. Voorbij het roestige taalgebruik lees ik over natuur, kunst, religie, familie. Een puur leven. Een authentieke man.

Ik leer van hem wat woorden zijn voor een roestig kleurgebruik. Naast het heruitvinden van kleur en beweging in de schilderkunst (iets wat hij trouwens nooit geweten heeft) had hij ook talent in observeren en benoemen van kleuren in de wereld rondom hem. Door hem kijk ik op een andere manier naar de wereld. Goede schrijvers doen dat…

Vincent 3 (2)

Foto Schilderij: Rijksmuseum Amsterdam.

15 gedachten over “Roestig kleurgebruik

   1. Ja, klopt, als je van heel dichtbij kijkt, zie je dat zijn werk bestaat uit stippen en/of heel korte streken. In het middelbaar heb ik ooit voor het vak P.O. (Plastische Opvoeding) zijn werk nagemaakt van die cypressen met allemaal kleine papiersnippers, gescheurd uit tijdschriften en daarna opgeplakt. Daarna heb ik er vernis over gedaan. Het was een titanenwerk, maar het was prachtig. Wat is dat jammer dat ik het niet meer heb. Het is ooit ergens verloren gegaan… Wij waren nog geduldige jongeren die geen tijd verloren met smartphones. Het geduld zou ik nu waarschijnlijk ook niet meer kunnen opbrengen.

 1. Wow, Vanessa, ik heb je woorden helemaal in mij opgezogen. Zo mooi! Op die manier heb ik ook zijn schilderijen in mij opgenomen lang geleden in Amsterdam. Die roestige revolver valt daarbij in het niets.

   1. Dankjewel Vanessa! Het gaat beetje bij beetje beter met mij.

 2. Eens zag ik een origineel werk van Van Gogh, het was in de Yale galerij in New Haven. Er werd maar een schilderij van Van Gogh ten toon gesteld, het heette: ‘Starry night’. Eerst dacht ik van het maar te laten, want er waren teveel andere werken die me interessanter leken. Maar uiteindelijk werd ik te nieuwsgierig, en ik ging kijken, het verraste me enorm, ik ben er nog steeds van onder de indruk! Zo prachtig, en wat een uitstraling!

 3. Ben een fan van de aparte schilder Van Gogh, heb ook Arles & St.Rémy-de-Provence bezocht om zelf het licht te bekijken & de plek waar hij toen woonde. Steeds jammer dat hij laat herkenning kreeg en nu heel beroemd is..

   1. doén Vanessa, ik deed het reeds twee keer en zou het nog doen.
    Mooi eerbetoon ook, jouw stukje over deze bijzondere man, kunstenaar…

   2. Hey Viviane, fijn om van je te horen. Ik moest laatst nog aan je denken. Lang geleden dat ik je nog eens ontmoette…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.