Wijngaardbergwandeling in de kuiten

De naam alleen al had belletjes moeten doen rinkelen…. maar neen, naief als we zijn, sloegen we er geen acht op. Een rustige zondagochtendwandeling, daar hadden we wel zin in… dus via smartphone scrollen we naar een wandeling in de buurt van Aarschot. De criteria waren: in het groen en tussen de 6 à 8 km. Dus kwamen we uit op de Wijngaardbergwandeling. We keken ernaaruit om op gezapige en rustige manier het groen op te snuiven.

De start was al verwarrend. We parkeerden op een plein en zagen in de verte reeds een bos oprijzen. Maar de wandeling stuurde ons eerst richting centrum van Wezemaal, langs de kerk. Wat op zich wel een gezellig plaatje opleverde. (en wij lekker in het zonnetje en de brave kerkgangers maar zingen…we hoorden ze tot buiten.)

Maar het vervolg leidde ons langs een drukke baan, welke niet zo prettig was om te wandelen, waardoor we meermaals dachten dat we de verkeerde weg op waren gegaan. Uiteindelijk bleek inderdaad dat we een kleine afslag gemist hadden, waardoor we een stukje wandeling langs kleine veldwegjes overgeslagen hadden.

20190224_104844.jpg

Pas toen we aankwamen aan de Weg beneden de wijngaard hadden we het gevoel dat onze wandeling begonnen was. Het eerste deel van de wandeling was een pittig stukje bergop, waarop onze frank viel waarom het niet de Wijngaardwandeling maar wel de Wijngaardbergwandeling noemt.

Voordeel was dat het langs de zonnige kant van de bergflank wandelen was, waardoor de temperatuur van een zuiders zomerse aard was. Microklimaat, heet dat dan, prima voor de wijnstokken allicht.

Nadeel was dan weer dat de drukke baan voor veel geluidsgeruis zorgde. Nu was de natuur nog in wintertooi, kale takken, overheersede bruin en grijstinten. In de zomer zorgt het gebladerte misschien voor geluidsdemping.

Bovenop de berg, viel mijn oog meteen op een bijzonder muurtje van gestapelde stenen. Bleek dat dit de wijnmuur was, een muur die al langer bestaat dan België zelf. De stenen muur werd in 1814 aangelegd in opdracht van de hertog van Ursel, die zijn wijngaard wou beschermen tegen noordenwind en dieren.

Na weer een afdeling , met een daaropvolgende bestijging van de berg, kwamen we uiteindelijk aan op het brede vlak van de wijngaardberg, waar we genoten van een uitzicht met helderblauwe lucht.

20190224_113851

Even nog snoven we het laatste groen op, om dan alweer af te dalen. Dit keer doorheen een holle weg van vrij imposante aard.

20190224_114711

Aangekomen aan de andere kant van de berg, viel de stilte op. We laafden ons aan de schoonheid van de natuur rondom, lieten de bijkomende stijgingen en dalingen van de wandeling links liggen en kozen bewust voor het vlakke pad rechtdoor.

Boomknuffelen, daar houden we ons alvast niet voor in. De voorbijrijdende mountainbikers keken maar wat raar op. Zowel grootse natuur, als kleine details zijn altijd de moeite waard. Daarom dat ik graag wandel, de traagheid zorgt ervoor dat je niets ontgaat.

Zoals de humor-guerillia-actie van een grapjurk onder de Wezemaalnaren. Tussen een imposante wortelstructuur prijkt nu een gek plastic figuurtje.

Tot slot kwam onze Redder in beeld, die het einde van de wandeling aankondigde, maar niet zonder ons eerst nog eens te laten stijgen en dalen… Hoera voor de kuiten. Auwch… Daarom moest er in de plaatselijke taverne toch nog een een Wezemaals appeltaartje met slagroom en ijs gegeten worden om er terug helemaal bovenop te komen. Helaas was dit te vlug op om er een foto van te nemen.

Dus, wat hebben we nu geleerd? Als je voor een rustige wandeling wil gaan, kies er dan geen met in de naam het woord berg! lolz 😉

Liefs,

Vanessa

 

4 gedachten over “Wijngaardbergwandeling in de kuiten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.