Het Schrijfcafé van Tanja in Middelburg

Zot zijn doet geen zeer zeggen ze dan, en warempel, ze hebben gelijk. Want toen ik op een ontieglijk vroeg uur opstond om die dag naar het Schrijfcafé van Tanja in Middelburg te gaan, voelde dat niet pijnlijk aan.

Tanja’s Schrijfcafé was het allereerste Schrijfcafé waar ik ooit naartoe ging, lang, lang geleden. Heerlijk vond ik het, lekker schrijven aan de hand van uitnodigende opdrachten, voorlezen van je teksten en aandachtig en oordeelloos luisteren naar de schrijfsels van een ander. Op korte tijd voel je je verbonden met alle aanwezige dames. Ik ben een viertal keer gaan meedoen, soms alleen, soms met een vriendin erbij.

Daarom vond ik dat ik  niet kon ontbreken op Tanja’s 100ste Schrijfcafé, de feesteditie! Ik nam mezelf een dagje vrij en verwittigde mijn gezinsleden: 12 februari ben ik weg, weg, weg…. joepie!

Omdat ik het drukke spitsverkeer wou vermijden, was ik veel te vroeg in Middelburg. Gelukkig was er Hilde, een deelneemster aan mijn Schrijfweekend, die me vertelde dat ze ook ging. Zo belandden we samen in Ontbijtbar De Juf te Middelburg, om gezellig onze dag te starten. Onderweg daarheen kon ik me al laten inspireren door fijne woorden aan de gevels en het mooie uitzicht.

Na onze heerlijke wentelteefjes met seizoensfruit en hangop plus een koffietje waren we helemaal opgepept om aan onze schrijfdag te beginnen. We begaven ons naar het JazzCafé Desafinado waar er een aparte ruime gereserveerd was.

De eerste deelnemers kwamen druppelsgewijs binnenlopen, met kleine attenties of grote boeketten in de hand. Het was immers een feestelijk moment: honderd Schrijfcafé’s had Tanja al begeleid in Middelburg! Felicitaties waren dus zeker op hun plaats.

Steeds weer blijft de kracht van dit soort schrijven, wat ik verbindend schrijven noem, me verbazen. Er groeit een soort respectvolle verbondheid tussen mensen die elkaar nog nooit eerder zagen. Je wordt uitgenodigd om te gaan schrijven over wat er in je hart leeft. Het voorlezen geeft lucht aan wat je schrijft. Na afloop voel je je werkelijk lichter en alles ruim baan voor een gevoel van dankbaarheid.

Hilde en ik bezochten na onze schrijfochtend nog de mega-grote boekhandel De Drukkery. Echt een must-see voor de boekenliefhebber. Als lunch konden we daar terecht voor heerlijke erwtensoep. Na een kleine stadwandeling keerden we voldaan en tevreden huiswaarts.

Rondeel Schrijfcafé

In het Schrijfcafé schrijf je naar je hart,

Schrijf je de dingen naar je toe,

ervaar je verbondenheid met anderen.

In het Schrijfcafé schrijf je naar je hart,

alleen en toch samen,

het plezier van vrijuit schrijven meemaken.

Je schrijft de dingen naar je toe,

in het Schrijfcafé schrijf je naar je hart.

In maart start ik terug met een Schrijfcafé. Binnenkort verneem je er alles over op mijn website en in de nieuwsbrief.

Liefs,

Vanessa

14 gedachten over “Het Schrijfcafé van Tanja in Middelburg

 1. Heerlijk om te lezen, die ode aan het (100°) schrijfcafé!
  Een leuke foto van jou en Hilde trouwens.
  Je had – om de woorden van Julia Cameron te citeren – een schitterend kunstenaarsuitstapje!

 2. Jorien Brugmans haar gedichten hingen hier al in de vuurtoren van Breskens. In de Drukkery kom ik vaker. Het is de mooiste boekhandel die ik ken. Middelburg is sowieso een heerlijk stadje. Wat fijn hier te lezen dat er ook een schrijfcafé is. Ik wens je veel succes met je eigen schrijfcafé!

  1. Eigenlijk heb ik pas thuis, toen ik de foto bekeek, écht stilgestaan bij het gedicht…; ik vind het wonderschoon … en herken een bepaalde (recente) periode uit mijn leven….

 3. Lieve lieve Vanessa, Wat een mooie weergave van je over het 100e schrijfcafé. Dankjewel. De bloemen staan nog te stralen in mijn kamer en naast me staat de blauwe hyacint fier rechtop, mooie metafoor: het rustgevende blauw dat ‘geheel zichzelf laat zien’. Zo hoop ik dat ook altijd met de opdrachten: dat iemand zichzelf ziet en zich herkent in de ander. Mooi heb je die ochtend beschreven en wat hebben jullie er een bijzondere dag van gemaakt. Jouw schrijfcafé gaat ook zeker van de grond komen, zoals dat heet. Neem de hyacint maar als voorbeeld en dan trek je mensen aan, die graag naar je toekomen. Dag mooi mens, veel liefs, Tanja PS je mail gaat in mijn boek waar zoveel moois al is verzameld. Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

  1. Dag Tanja. Langs deze weg wil ik je van harte feliciteren met jouw 100° schrijfcafé. Mooi toch, hoeveel mensen jij ondertussen hebt mogen inspireren om zichzelf en anderen te ontdekken. Een hartelijke groet, Viviane

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.