Wat deed jij in de zomer van 1976?

Het is wellicht niet met die intentie geschreven door Karien van Gekleurde gedachten, of misschien wel, maar ook ik wil graag vertellen wat ik deed in de zomer van 1976. Terwijl Karien naarstig aan het jobstudenten was, deed ik immers iets waar geen enkele mens een inspanning voor moet doen nl. geboren worden.

Het meeste zweet zal vast door mijn moeder geplengd zijn, vanwege de hitte en vanwege het feit dat de meeste baby’tjes er niet zomaar uitfloepsen.

20180806_201704

Zoals je ziet, ik had er ferm zin in. Helemaal verfrommeld kijk ik lodderig de voor mij nieuwe wereld in. Had ik last van de warmte?

De verhalen, die steeds maar weer opnieuw verteld worden, gaan over de pisdoeken die mijn moeder te drogen hing en na vijf minuten al stijf stonden. Of mijn broertjelief die mijn blote voetjes zag en prompt vroeg “Of ik geen zweetvoetjes had?” In niks liet deze zin vermoeden dat hij later lijnpiloot zou worden.

20180806_201827

Maar let wel, geboren worden is een serieuze zaak hoor! Zo serieus dat het zelfs een beetje saai wordt. Ik ging er terstond van aan het geeuwen.

Maar ben ik nou beter bestand tegen de hitte omdat ik er al meteen na mijn geboorte in ondergedompeld werd? Nou, niks daarvan hoor! Ik kan er vreselijk slecht tegen: moe, muf en moofdpijn*, dat krijg ik ervan. Wie haalt er zich in godsnaam in het hoofd om naar warme landen op vakantie te gaan. (Geef mij maar Zoutelande, in de winter, zonder geld mag ook.) Bovendien kan ik niet (meer) slapen met het raam dicht.

20180806_203232

Et voila, zo ken ik mezelf weer, een serieuze dame. Je ziet het wel aan me: ik had het al meteen door hoe dit leven in mekaar zit. If you stick with a friend, even if he’s green, everything will be allright!

20180806_203247

Voor dat jullie gaan denken dat ik al een zuurpruimpje was vanaf mijn geboorte, nog even een bewijs van mijn goedlachse aard. Ach, wat was het leven toch simpel toen. Toen kon je wellicht al in lachen uitbarsten door een papa die gekke geluidjes maakte… 🙂

En tot slot, de mooiste foto van mijzelf en mijn mama ooit:

20180806_201858

Met dank aan Karien Damen voor de inspiratie. En dan vraag ik graag aan jullie: wat deden jullie in die hete 1976-ste zomer?

Liefs,

Vanessa

*moofdpijn is een soort hoofdpijn die start vanuit de nek en zo lekker pijnlijk de druk naar boven opvoert, zodat je niet kan slapen, en al zeker niet als het warm en er geen zuchtje frisse wind is.

 

21 gedachten over “Wat deed jij in de zomer van 1976?

 1. hey Vanessa, dat wil ik graag doen: in 1976, die lange, lange, hete zomer herinner ik me maar al te goed: zwanger van ons Saskia, en het werd al flink warm met Pasen toen ik nog maar drie maanden ver was. De hele zomer gepuft als ik ging werken of op bed lag, want gedurende de vierde maand moest ik platliggen. Op een appartement, tweede verdiep onder het dak… maar gelukkig ging het op den duur beter en heb ik nadien nog gewerkt tot 6 weken voor de bevalling, en gelukkig was het niet meer zo warm in oktober… zelfs dan nog konden we gaan wandelen zonder jas… Nee, die zomer zal ik niet gauw vergeten, maar ik werd beloond met een prachtige dochter, die dus even oud is als jij!

 2. Dag lieve Vanessa, ik gaf geboorte aan een prachtige dochter Sigrid… in april geboren en ik kon genieten heel ‘s morgens vroeg voor zeven uur van koele wandelingetjes in het bos… de rest van de dag lekker binnen blijven… heerlijke herinneringen!

  1. hey, mijn tweede dochter noemt ook Sigrid! Is ook geboren toen het heel warm was, begin juli 1983, wel na een heel koude maand juni! Ja een prachtige naam, jouw Sigrid is dus even oud als onze Saskia…

 3. Prachtig stukje! Het brengt me terug in mijn zomer 1976 waar ik met mijn toekomstige man wekenlang in ‘Dardennen’
  op kamp was met de scouts. Mijn man was groepsleider dus we deden alle kampen van alle takken mee. Toen we terugkwamen van deze zalige weken, maakte hij het uit. Een paar maanden later, in december, zijn we getrouwd. Dit zouden we blijven tot hij in 2007 plots overleed. Maar die zomer staat in mijn hoofd gegrift als: vrij, adem, zon (waar ik toen geen zo’n last van had), slapen in tenten, wakker worden bij het beekje, muggenbeten, nieuwe vrienden, kortom: voluit leven! Heerlijk.
  Maare… ik heb één kanttekening bij wat je schrijft: geboren worden kost geen inspanning? Misschien onderschat je dit een beetje 🙂

 4. Ja hoor die zomer herinner ik me nog goed. Ik was 11 en logeerde in Drenthe bij een achternichtje. Het was een heerlijke zomer waar geen einde aan leek te komen, net als mijn jeugd die toen zo’n beetje eindigde omdat ik na de zomer naar de middelbare school ging 😉 Een zomer vol ontdekkingen…

 5. Mooi Vanessa!
  In 1976 is mijn dochter Nele 1 jaar geworden, op 28 juli. Als ik hoor praten over die hete zomer van 1976, moet ik altijd denken aan het jaar ervoor, toen ik eind juli bevallen ben. Het was toen ook heel heet, blijkbaar ietjes minder dan in 1976. De laatste dagen van mijn zwangerschap heb ik gepuft. Ook in het ziekenhuis. Nadien ook nog. Maar blijkbaar heeft ’76 het jaar ’75 overtroffen. In mijn herineringen blijven ze met twee….

 6. Wat een leuk verhaal van het begin van je leven Vanessa! In de zomer van 1976 was ons Tjorven juist twee jaar oud, een heel lieve mollige baby. Wij woonden in een cottage op het landgoed van een race-horse studfarm in Co Meath in Ierland waar mijn man Ron werkte met de paarden. Wij maakten lange wandelingen door het heel weelderige landschap. We waren niet rijk in geld, maar heel rijk in ervaringen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.