Over werk vinden…

Nu ik mijn leuke job gescoord heb, is het tijd om alles op een rijtje te zetten. Ik wil vertellen wat ‘werkte’ en wat niet. Alvast één goede vriendin is op zoek naar een uitdagende job en ze kan wel wat tips gebruiken, zei ze onlangs. Bij deze schrijf ik dit voor haar, en uiteraard voor al die het lezen wil…

In deze post vertrek ik van mijn persoonlijke situatie en deel ik dus mijn zeer unieke ervaringen. De vraag is of deze veralgemeend kunnen worden, misschien wel, misschien niet….  dat laat ik aan de lezer over. Misschien heeft die lezer wel meer ervaring in iets dat ik beschrijf en kan daar interessante aanvullingen bij geven?

Voor de duidelijkheid: werk is overal te vinden! Maar daarentegen: goed betaald en uitdagend werk vinden, is al wat moeilijker. Het is nooit mijn bedoeling geweest om kieskeurig te zijn, maar toch zijn er een aantal kenmerken die ik niet mocht negeren:

 • Ik bezit een universitair diploma. Over de waarde van een diploma kan je zeker discussiëren. Zelf ben ik de eerste om ervan uit te gaan dat er genoeg mensen zonder diploma bestaan die waardevolle capaciteiten beschikken. Een blaadje papier zegt niet alles! Bovendien kreeg ik één keer de opmerking dat ik een te hoog diploma had voor de job waarvoor ik solliciteerde.
 • Ik heb ervaring op verschillende gebieden: administratief, beleidsmatig en organisatorisch/creatief. Voor sommige “recruiters” is dat moeilijk. Er zit volgens hen geen ‘lijn’ in je CV. Deze recruiters zouden de term Creatieve Generalist moeten leren kennen. Als je zelf ook met een gelijkaardig probleem zit, dan kan je dat oplossen door één moeder-CV te maken. Om vervolgens de ‘juiste’ ervaring in de verf te zetten gelinkt aan de functie. Een goede loopbaan-begeleider helpt je hier op weg of je kan een kijkje nemen in dit e-book vol tips.
 • Ik heb kinderen, dus ik kan niet aan het andere eind van België gaan werken, laat staan het buitenland. Dus die superinteressante job te Maaseik zal ik moeten negeren.

animal-3086397_1920

De dingen die dus niet werkten voor me:

 • Interim-kantoren. Met alle respect voor de mensen die daar werken, maar het leverde in mijn geval niets op. Ik kreeg verschillende telefonische aanbiedingen waar ik in het begin kieskeurig was betreft de werklocatie, en enkele maanden later gewoon op alles ja zei wat ze voorstelden. Toch heb ik maar één werkelijk gesprek gehad bij een bedrijf. Alle andere keren hoorde ik er gewoon niks mee van.
 • VDAB jobsite: veel regiojobs stonden er twee, drie zelfs vier keer op. Dus als ik bijbvoorbeeld zocht op een administratieve job in Dendermonde, onbepaalde duur, dan kreeg ik een lijst van 15 hits maar in werkelijkheid ging het over 5 jobs. Elk interimkantoor die een opdracht had gekregen van een werkgever en de werkgever had het zelf nog eens op de website gezet, zorgde ervoor dat het het aantal hits niet klopte met de werkelijkheid. Bovendien stonden er veel fouten in. Zo bleek een full-time job ineens maar een halftijds, een aangeboden bedrijfswagen hoorde er opeens niet meer bij, enzovoort….
 • Zeggen hoeveel je wil verdienen. Prompt kreeg ik een mail dat ik te duur was voor de beoogde functie. (ze vragen het altijd, maar je bent niet verplicht om er op te antwoorden!)

dev-dodia-327647

En dan nu de dingen die wel werkten:

 • Loopbaanbegeleiding: het heeft me op zovele gebieden geholpen, zoals mijn zelfvertrouwen vergroten, mijn Cv en motivatiebrief verbeteren, zicht krijgen op mijn sterkte en zwakten, helder krijgen wat voor job ik graag wil, een lijst van kenmerken van de droomjob en een hulplijn voor moeilijke sollicitatiegesprekken. Dankjewel, Greet!
 • Een persoonlijkheidstest! Ik deed er maar liefst drie: twee via mijn loopbaanbegeleidster en eentje online. Soms is het griezelig accuraat, maar het is vooral een hulp om jezelf beter te leren kennen. En als je op sollicitatiegesprekken de vraag Wat zijn je valkuilen? krijgt.
 • Vriendinnen die ik kon bellen: na de zoveelste teleurstelling deed het altijd deugd om mijn hart te kunnen luchten. Dus: Duizend maal dank: jullie weten wie jullie zijn!
 • Facebook: nu ja, ik ben geen grote fan van FB, maar in dit geval heeft het toch behoorlijk geleverd wat ik nodig had. Dat kwam onder de vorm van reclame-berichten van bvb vacature.com en andere jobsites, maar ook vrienden en kennissen die jobs deelden.

austin-chan-275638

Tot slot deel ik graag mijn toplinks naar websites waar ik boeiende jobs terugvond:

 • Jobpunt: gratis registreren en dan krijg je de jobaanbiedingen in je mailbox.
 • De website van 11.11.11 staat vaak vol met leuke jobs waar een creatieveling de nodige uitdaging vindt. (Sociale sector)
 • Bond Beter Leefmilieu verzamelt ‘groen’ jobs.
 • Ik nam vaak een kijkje bij de administratieve jobs van Podiumkunsten.be
 • Cultuurjobs.be – kan je ook in je mailbox ontvangen!
 • Kunstenpunt – voor als je wil werken in de Kunstensector. Hier staan ook specialekes tussen, zoals assistent van een kunstenaar! Lijkt me ook tof!
 • En het loont om je in te schrijven op Selor en mee te doen aan wervingsexamens. Je weet maar nooit of er eens een match is tussen jou en een overheidsjob! 😉

En vooral: Geef nooit op ook al is het moeilijk! Ik geloofde het ook niet toen ze tegen me zeiden: je zal wel op iets vallen waar je prima past. Maar het is écht zo! Net toen ik me had genesteld in een hele lange tijd van zoeken. Net toen ik het steeds maar afgewezen worden begon op te vatten als een oefening in terugvechten. Net op dàt moment kwam de jobaanbieding langs waar ik zo lang naar zocht!

Ik wens iedere sollicitant veel succes, en laat je niet kisten!

Liefs,

Vanessa

Photo by Austin Chan on Unsplash

2 gedachten over “Over werk vinden…

 1. Sinds ook hier in Nederland die wetgeving veranderde blijf je wel bezig met werk zoeken in plaats een fijn contract krijgen. Dat lichtgevende gedicht had ik absoluut ook gefotografeerd, neon is duur dus koop iig een mooie quote moeten ze hebben gedacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.