Wie is er Helder-Ziend?

De kracht van een jaarwoord is dat, zelfs wanneer je er een tijdje niet meer aan denkt, het toch in je leven blijft doorwerken. Begin dit jaar kwamen de woorden Helder Zien aanwaaien en dat werd vervolgens het thema voor 2017. Ik verlangde toen erg naar een heldere blik op diverse gebieden in mijn leven.

Het ding is: vooraleer de dingen helder worden, moeten ze eerst heel erg donker, mistig ondoordringbaar en ongelofelijk in de knoop zijn. Daar heb ik me dan het afgelopen jaar doorheen geworsteld, telkens weer. Tot vorige week waren er zelfs nog momenten van diepe duisternis. Maar op de valreep nog in 2017 was daar de innerlijke rust die ervoor zorgde dat al het roersel naar beneden zakte en ik eindelijk een kristalheldere blik op alles kreeg.

globe-image-1776096_1920Het belangrijkste kristalmomentje is heel eenvoudig: je moet eerst door een hele hoop bagger heenwerken, voor je tot bloei kan komen en weet waarheen je groeien moet. Wanneer je jouw weerstand hiertegen laat varen wordt alles veel makkelijker. Dat laatste advies heb ik pas onlangs begrepen, waardoor ik dit jaar mijn deel aan worstelingen had. Een jaaroverzichtje dringt zich op:

In januari ontdekte ik dat het liefdevol omarmen van mijn innerlijk Kreeftkindje van wezenlijk belang is en dat vriendschap is als een elastiek: als je er hard aan trekt, ketst het keihard in je gezicht terug. 

De Volle Maan van februari beroerde me meer dan ik dacht en wees me op de kracht van (zelf)vertrouwen. In maart wil ik kost wat kost al schrijvend begrijpen waarom de dingen gaan zoals ze gaan. (maar ondertussen snap ik dat je soms het willen begrijpen moet loslaten) En toen mijn alter-ego Alice ontdekte hoe je moet omgaan met foute vogels, zaten we al in april.

In mei ontdekte ik dat er meer in mij zat! 😉 Ik leerde nieuwe waarden en talenten van mezelf dankzij loopbaanbegeleiding, kon oude vaardigheden opnieuw appreciëren, ook al vroeg ik me soms af wat de zin was. Om dan vervolgens juni zelf zin te geven door het delen van mijn Eik-boeken en de start van het Epos van mijn grootmoeder.

De vakantieperiode was dan weer waardevol, omwille van de helderheid die ik kreeg door het boek De kracht van betekenis. Daarnaast was er het besef dat geluk en gruwel beide aanwezig zijn op deze aardbol. En dat ik zelf kon kiezen hoe ik mijn leven invul. Leven met een vol hart vraagt wat meer tijd om aan te passen en de eigen weg te vinden, daarom was het najaar één van inkeer en kwam er minder doordruppelen op de Zinderen blog.

Het afgelopen jaar heb ik heel veel inzichten en vaardigheden geleerd, via het lezen van (spirituele) boeken, meditatie, schrijven, retraites, goede gesprekken met waardevolle vriendinnen en tijd voor mezelf. Heel veel tijd voor mezelf! Nu ik alles Helder Zie, is het moment te komen om al die inzichten te gaan leven! Stoppen met erover te praten, schrijven, mediteren, maar het écht gaan leven. Er staan immers veel veranderingen op til. Ik krijg de kans om op heel veel gebieden een nieuwe start te maken.

at-the-fortune-tellers-884115_1920Rest er mij een antwoord te formuleren op de vraag: Wie is er Helder Ziend? Mijn eigen kleine theorie’tje hierover is: Iedereen die leeft volgens zijn eigen waarden, authentiek en oprecht, is helderziend. Het heeft immers niks te maken met kaartlezen en orakelen over wat de toekomst zal brengen. Maar alles met stevig in de eigen schoenen staan, stabiel en met een open geest. Weten wat je eigen waarden zijn en daarnaar te leven. Flexibel om de ups-en-downs op te vangen en de kracht te genieten wanneer de wonderlijke momenten des levens zich aandienen. Dan zie je Helder waar het leven je naartoe wil brengen en ontvang je vol vertrouwen en liefde alles wat er op je pad komt.

Beste bloglezers, dankjewel voor jullie aandachtig lezen en de fijne reacties die ik in 2017 mocht ontvangen. Ik wens iedereen een fijne afsluiter van het jaar, omringd door familie en vrienden. En voor 2018 wens ik iedereen de gave van het Helder Zien!!  😉 lol!

23 gedachten over “Wie is er Helder-Ziend?

 1. Een heel interessant en verhelderend jaar had je. Je theorie rond helder ziendheid is ook de mijne, al heb ik het nog niet zo mooi kunnen uitdrukken als jij het doet.
  Laat nog wat wijn voor mij over, als je wil. En ik breng mijn schat mee, dus twee glaasjes als je wil 🙂 (ik zorg wel voor een paar hapjes).

 2. Ok. Dan doe ik ook mee! Als alles dan nog wel helder zal gezien worden?
  Heel veel dingen heb je zelf in de hand, maar de kracht en de moed mankeert soms. Na de kracht om een beslissing te nemen komt meestal een tijd van ergernis over de vraag “waarom heb ik dat gedaan?”. Maar de moed volgt later wel om door te zetten. Iedereen moet ooit wel eens door een zure appel bijten. Ook ik weet daar over mee te spreken. Op naar 2018. Een nieuw jaar om vanalles te doen. Groetjes

  1. Af en toe tijd nemen om te herbronnen en voor jezelf te zorgen om je kracht en moed aan te zwengelen. En je gesteund en omarmd voelen door mensen die je graag zien en nemen zoals je bent is ook van onschatbare waarde en helpt je door de moeilijkste tijden heen. Laten we snel eens afspreken, Veerle, om eens bij te praten! Knufs!

 3. Toch een fijn parcours afgelegd hoor Vanessa… en heel blij dat ik je dit jaar in levende lijve mocht ontmoeten op de oogst-reünie van volle-maan-collage-schrijven in Boek en Koek… dikke knuffel!

 4. Ik vind zo’n overzicht op de laatste dag van het jaar heel verhelderend voor mezelf al lezer é volger van jou en jouw blog. Naar ik vermoed is dat ook verhelderend voor jou als auteur.
  Voor 2018 wens ik je toe dat je de gave van het Helder Zien verder mag ontwikkelen.

  1. dankjewel Viviane, 2018 zal een andere energie en bijpassend jaarwoord brengen, één dezer dagen wordt het me wellicht ingefluisterd, er hangt al iets in de lucht….

 5. Knap! Ik kan het allemaal niet zo goed verwoorden, maar ook voor mij is 2017 beetje bij beetje een verhelderend jaar geworden. Dat in 2018 verder gezet zal worden. Succes Vanessa!

 6. Wat een ver-helder-end verslag Vanessa! Mooi zoals je dat kunt verwoorden en met ons wilt delen. Je blijft me inspireren en ik ga dan ook “op zoek” naar mijn jaarwoord voor 2018. Mijn eerste maancollage is al gemaakt, misschien biedt dat inzicht 😉

 7. Lieve Vanessa, Voor jou een vreugdevol en vredig creatief (schrijf) jaar, vooral in gezondheid met af en toe rust-gevende inspirerende momenten waarin je de trouw aan jezelf weer kunt ervaren in licht en liefde. Lieve groet, Tanja

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

 8. Door de omstandigheden (afscheid, eb en vloed) in mijn eigen leven lees ik jouw blog nu met vertraging. Ik lees je blog toch nog. Dat toont aan hoe fijn ik het lezen wel vind….
  Wat een leuk, origineel jaaroverzicht! Geniet van 2018!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.