Eik-boek 4: Terugkeer naar het leven, Joanna Macy

Kunnen we het in de ogen kijken, onze toekomst? De toekomst die zich in een sneltempo aan het ontwikkelen is in de richting van wat we niet willen? Of blijven we liever slapen, weglopen, vluchten, verdringen en ontkennen?

Deze blogpost heeft niet de bedoeling met de vinger te wijzen, maar wil een verslag zijn van een boek dat ik las en herlas. Een boek dat me dusdanig raakt op zoveel vlakken, dat ik niet meer wil zwijgen. Het tot Eik-boek kronen is bijvoorbeeld al een eerste stap. En als ik al zou twijfelen aan het posten van deze blog, ik word ertoe aangezet door het iconisch beeld dat op FB de ronde doet en die ons wijst op de gevolgen van de klimaatsverandering en onze economische groeimaatschappij.

PAY-STARVING-POLAR-BEAR-EATS-TRASH

De stervende ijsbeer raakt het hart van elke mens die wakker is. Hoe kunnen we nog tegen onszelf zeggen dat er niets aan de hand is? Dus ik blijf verder schrijven, met het risico bloglezers te verliezen die hier liever wat mooie mijmeringen van mijnentwege lezen.

20171210_164618Mijn trouwe bloglezers krijgen een boekentip aangeboden, dat ons duidelijk maakt dat we zelf stappen moeten nemen. Het boek Terugkeer naar het leven, Oefeningen en rituelen om ons weer te verbinden met het Levensweb van Joanna Macy en Molly Young Brown is een harde Wake-up Call, maar bevat ook inzichten, reikt uit naar wat in onze macht ligt te doen en geeft oefeningen onder de benaming Het Werk dat weer Verbindt. Die oefeningen maken het merendeel van het boek uit, toch zijn het vooral de waardevolle (theoretische) inzichten waar ik het wil over hebben.

Om werkelijke verandering te bewerkstelligen, moet die verandering ook innerlijk plaatsvinden. Dan komen we op het terrein dat ook mijn vijvertje is nl. mindfullness, meditatie en reflectief schrijven. De eerste stap in het veranderingsproces is de pijn durven voelen, niet verdringen, wegduwen, enz… Iedereen voelt immers de pijn van het slecht behandelen van Moeder Aarde en alle wezens die haar bevolken. We voelen deze pijn omdat we zelf deel uitmaken van deze aarde, er is geen onderscheid tussen ons wezen en de aarde zelf. Ook Thich Nhat Hanh verspreid dezelfde inzichten via zijn boeddhistische leer. Maar niet alleen oude wijsheidstradities, die nu door vele westerlingen herontdekt worden, ook de wetenschap zoals de levende systementheorie gaat kijken naar de samenhang van het grotere geheel.

Hoe alles met alles verbonden is, is een nieuw inzicht dat wanneer je het écht tot je laat doordringen een grote impact heeft op wie je bent, je doen en laten. Een mooi beeld dat ik in het boek terugvond is het beeld uit het Mahayana-Boeddhisme van het Juwelennet van de Godin Indra waarin elk juweel in het net elk ander juweel weerspiegelt.

“Elk wezen wordt afgebeeld als een edelsteen die zich in één van de knooppunten van een oneindig net van het grote geheel bevindt en waarvan de vele facetten alle andere edelstenen weerspiegelen, evenals hun weerkaatsingen, heen en weer tot in het oneindige. De wereld is op een zodanige manier met elkaar verweven dat elk knooppunt van dit levende net alle mysteries bevat; we hoeven niet tot boven in de hemel te klimmen om het sacrale te vinden, wanneer de Boeddha-natuur in elk element aanwezig is – en de intelligentie en het mededogen die zich in het hart van alle leven bevinden, zich ook daar volledig kunnen ontvouwen.”

spider-web-2837396_1920

Het Werk dat weer Verbindt wil helpen mensen hun aangeboren verbinding met elkaar en met het levensweb terug laten herontdekken en ervaren. Van daaruit kunnen mensen dan weer stappen zetten om nieuwe keuzes te maken, in de richting van een duurzame samenleving. Het wil vooral uit het ‘wij-zij’ – verhaal stappen en niet vervallen in het zoeken van zondebokken of beschuldigen van medemensen.

De zes principes waarop Het Werk dat weer Verbindt gebaseerd is:

  1. Deze wereld is levend.
  2. Onze werkelijke natuur is veel meer dan het afgescheiden zelf.
  3. Onze pijn om de wereld komt voort uit onze verbondenheid met al het leven.
  4. Onszelf bevrijden van de pijn, is ons toestaan deze te voelen.
  5. Door dat proces te gaan, kunnen we ons weer verbinden met een nieuwe helderheid.
  6. De ervaring van verbinding doet ons tot actie komen.

De (groeps)oefeningen brengen inzicht en compassie, twee krachtige motoren tot verandering.  Ook het werk dat bij De Grootmoeder-groepen gedaan wordt, sluit hierbij aan. Zo zullen er wellicht nog vele andere initiatieven zijn, die gelijkaardige dingen doen om mensen met elkaar te verbinden en allen zijn ze waardevol.

Deze blogpost is er eigenlijk ook voor mezelf, een reminder, mijn geheugen opfrissen inzake overtuigingen en waarden waar ik als jongere meer voor in de bres sprong dan nu. Ik doe te weinig, vind ik zelf, de drukte van de dag neemt het vaak over. En toch, in de transformatie van mijn leven zoals zich dat nu aandient, hoop ik mijn leven opnieuw te kunnen inrichten. Ik wil plaats voorzien voor die dingen waar ik in geloof, zoals zorg voor de aarde en zorg voor elkaar.

ray-hennessy-118049Photo by Ray Hennessy on Unsplash

___________________

*Wat is een Eik-boek? Een Eik-boek is een zelfbedachte term die ik gebruik om de boeken aan te duiden die me zo hard gegrepen hebben, die me veranderd hebben, die ervoor gezorgd hebben dat ik op een andere manier naar de wereld kijk. Mijn lijst vind je hier. Doe gerust mee met het Eik-boek verhaal en post je eigen boeken-biografie! #Eikboek

6 gedachten over “Eik-boek 4: Terugkeer naar het leven, Joanna Macy

    1. Er is inderdaad veel te doen, maar elk van ons kan kleine daadjes stellen. Ik plan een blogpost met lijstje te maken met een aantal fantastische initiatieven, al kan je op Netwerk Bewust Verbruiken ook al veel vinden.

  1. Je verliest mij niet als lezer door dit blogbericht Vanessa; ik lees (te) weinig; momenteel lees ik echter wél; het is een boek dat mij op een andere manier naar ziekte en pijn laat kijken en ondertussen invloed heeft gehad op aantal voornemens die ik recent heb genomen; wie weet maak ik ook wel een #Eikboek-lijstje en zet ik dit boek er als eerste op. Van harte dank!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.