Uncategorized

Vergeet Affirmaties, kies een Levensvraag!

LiobaschaalmetwaterAl heel lang ben ik overtuigd van de kracht van Affirmaties (met hoofdletter A). In mijn Volle Maan Collage-schrijven cursus spoorde ik de deelnemers aan om elke maand een affirmatie te kiezen. Een welgekozen affirmatie, na het collage-maken en schrijven, uiteraard! Een affirmatie die hen tot kracht en steun kon zijn op dat precieze moment in hun leven.

Een affirmatie is, voor diegenen die het niet kennen, een positief geformuleerde zin die je als mantra in je binnenste kan herhalen (of luidop voor de spiegel) om jezelf alle goeds toe te wensen. In spirituele kringen gaan ze ervan uit dat het universum (of God voor sommigen) de boodschap zal doorkrijgen en jouw wens vervuld zal worden. Zelf ben ik meer voorstander van affirmaties gecombineerd met actie en ondernemerschap (lees deze parabel er maar eens op na).

Maar de meeste affirmaties gaan over zelfzorg, zelfliefde, zelfrespect. Uit eigen ervaring gaat het niet om het vervullen van wensen, maar over een liefdevolle omgang met jezelf. De meesten mensen leven immers met een behoorlijke vervelende innerlijke criticus. Affirmaties zoals “Ik ben geliefd” , “Ik heb zin in het leven en barst van de energie” en “Ik ben dankbaar voor alles wat er in mijn leven is, want het helpt me groeien”, zijn vooral ondersteunend om positief om te gaan met wat er zich in het leven aandient…

** Hola, hola, hoor ik jullie denken, ze schreef toch in haar titel: Vergeet Affirmaties? ***

Welja, begin november ging ik op een Stilteretraite voor vrouwen en daar maakte ik voor het eerst kennis met de kracht van een Levensvraag! Eerst dacht ik dat het wel een leuk aardigheidje was, om met een (levens)vraag een stilteretraite in te gaan. Dat zou wellicht de stilte meer ‘body’ en richting kunnen geven, in plaats van gewoon stil te zijn. Maar al op de eerste retraitedag, toen ieders vraag op deskundige wijze besproken werd, merkte ik al dat een levensvraag meer was dan enkel een richtingaanwijzer voor de stilte.

IMG_2328

Een levensvraag is ook….

een omwenteling in het denken over jezelf, je verleden, heden en toekomst…

een houvast om meer naar je eigen waarden te gaan leven….

een liefdevol vergrootglas voor de manier waarop je in het leven staat…

een aansporing om actie te ondernemen, vertrekkend vanuit deze innerlijke vraag…

Elke deelnemer stond wel op één of andere manier op een kruispunt in haar leven. Keuzes die moesten gemaakt worden, meer ruimte voor zelfzorg,  het loslaten van mensen, oude situaties en patronen,…. Bijzonder was het dan om te zien, hoe de vraag als houvast diende en evolueerde naarmate er nieuwe inzichten kwamen. Met een levensvraag een labyrinth lopen, was een prettig nieuwe ervaring voor me.

Ik nam mijn vraag mee naar huis, en elke dag nog dient deze me door mijn keuzes, woorden en daden aan af te toetsen. Het helpt me om mijn leven terug die bezieling te geven waar ik naar verlang.

Dus, hou misschien de affirmaties, als je daar deugd van hebt, maar nodig jezelf ook eens uit een mooie levensvraag te kiezen. Een levensvraag is een open vraag en positief geformuleerd, gericht op de toekomst en gaat over iets waar je zelf invloed op hebt. Probeer het eens uit!

Liefs,

Vanessa Matthyssen

 

eerste foto: schaal met rottende bladeren en glaskralen: blauw voor affirmaties, wit voor de levensvraag!

tweede foto: met dank aan Anky Floris, ikzelf die in het midden van het hartlabyrinth sta.

Stilteretraite : met Anky Floris en Ria Nagel

13 gedachten over “Vergeet Affirmaties, kies een Levensvraag!”

  1. Prachtig Vanessa, de schaal van verwelken en glans en de foto met de leegte op het strand waar de ruimte voelbaar is. En ‘last but not least’ je inspirerende verhaal over de levensvraag. Ik heb begin januari in mijn agenda een miniretraite gepland.
    Liefs, Tanja

  2. Dit schrijven van je doet me echt denken Vanessa, een levensvraag…T’ja ik moet er ook nog eens goed over nadenken, er komen wel enkele gedachten in mijn hoofd maar niets definitief. Dank Vanessa!

  3. Lieve Vanessa, je oproep is me uit het hart gegrepen. Voor mij werkten affirmaties al nooit goed. voelde kunstmatig. Maar grote levensvragen heb ik al heel vaak gesteld en ze worden steevast gevolgd door een beweging. Dank je wel lieve Vanessa voor het delen van je gedachten. Harte-knuf AnitA

  4. Da’s ook “toevallig”… ik had deze blog nog niet van je gelezen en vroeg me af wat ik met mijn laatste collage moest doen. Erover schrijven? Ernaar kijken? Erover nadenken? En nu weet ik het: mijn levensvraag formuleren! Wat een fijne tip. Dank je om te delen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.