Sprookje
Voor mijn moeder en dochtertje
Zij luistren beiden naar haar oud verhaal,
wondere dingen komen aangevlogen,
zichtbaar in hun verwijde ogen,
als bloemen, drijvend in een schaal.
Er is een zachte spanning in hun wezen,
zij zijn verloren en verzonken in elkaar,
– het witte en het blonde haar –
geloof het maar, geloof het maar,
alles wat zij vertelt is waar
en nooit zal je iets mooiers lezen.
Ik ben lang in de waan geweest dat Vasalis een man was. Uit haar dichtersnaam – een pseudoniem – kon je immers haar sekse niet afleiden. Het is zoals J.K. Rowling deed, een mannelijke naam kiezen om haar publicatiekansen niet te verkleinen. Een onderzoek van enkele jaren geleden wees trouwens uit dat vrouwelijke schrijfsters nog steeds anders worden benaderd. Toen Vasalis haar eerste gedichten kon publiceren waren vrouwelijke dichters witte raven.
Kan je uit een gedicht afleiden of het door een man of vrouw is geschreven? Is het eigenlijk van belang? Het is immers het gedicht dat tot je spreekt. Het zijn de woorden die raken, die je vanbinnen kunnen beroeren, die ervoor zorgen dat jouw blik op de wereld nooit meer dezelfde is.
Hoe in het bovenstaand gedicht een voorleesmoment wordt opgeroepen, een verhaaltje voor het slapengaan, een verstild moment tussen grootmoeder en kleindochter, als een snap-shot in woorden gevat. We zien het beeld voor ons, de dichteres is de observator en laat ons meekijken door haar ogen. Zij ziet haar moeder en haar dochter en verwondert zich over het schouwspel dat zich daar afspeelt. Woorden zijn maar letters achter elkaar gerangschikt, maar in dit gedicht met zoveel diepgang aaneengeregen, dat je het leest en herleest en de woorden bijna kan proeven.
En wat is het not-done om zomaar stukjes uit gedichten te halen, maar er zijn gewoon zo van die zinnen die je optillen, je hart vergroten, je neerbliksemen in een flits van inzicht. Zoals in het gedicht Sotto Voce:
En niet het snijden doet pijn,
maar het afgesneden zijn.
dat een diepe levenspijn oproept. Of wanneer de dichteres jou doet stilstaan bij het eb en vloed van het leven in het gedicht Tijd dat start met
Ik droomde, dat ik langzaam leefde….
om vervolgens heel beeldend het vervliegen van de tijd in slow-motion te beschrijven:
Ik zag de tremor van de zee,
zijn zwellen en weer haastig slinken,
zoals een grote keel kan drinken.
En het thema van de zee komt weer terug in een gedicht over haar moeder:
Voorgoed doordrongen door haar kalm geruis,
waren wij steeds op reis en altijd thuis.
Wat mij betreft, geen mooier ode aan een moeder dan dat! Ook over vriendschap heeft ze haar inkt laten vloeien:
Soms is het, dat ik om hem alleen
verdragen blijf, wat zonder hem ondraaglijk scheen.
geeft precies mijn gevoelens weer die ik koester aangaande een aantal vriendinnen. Gewoon te weten dat zij bestaan, is voor mij vaak al voldoende. Omdat ik geloof dat zij in hun unieke eigenheid een wonderlijke bijdrage aan het leven geven!
Het boek Verzamelde gedichten van Vasalis is net zo uniek en geeft een wonderlijke bijdrage aan mijn leven. En als ik me al eens vertwijfelt afvraag of ik door moet gaan of beter opgeef, dat is daar nog altijd de brievenpost van Vasalis.
Om te lezen en te herlezen.
Zelf ben ik geen fan van Vasalis. Ik vermoed dat het te maken heeft met de eindeloze analyses die we als studenten letterkunde moesten studeren.
Gelukkig dat ik geen analyses van gedichten heb moeten maken 😉
Van sommige vond ik dat best leuk …
Ek het jou artikel baie interessant gevind en sal beslis meer van haar wil lees. Thanx for sharing!
Zeker iets om te ontdekken, die Vasalis!
Sotto voce van Vasalis, mijn lievelings gedicht
Fijn nog liefhebbers te vinden 💖
Zelf ben ik geen gedichtenliefhebber, maar zo eentje met een keer kan er best in…
En je haalt hier exact die gedichten(regels) aan die ik ook zo mooi vind! De regel bv. ‘Ik droomde dat ik langzaam leefde, langzamer dan de oudste steen …’, prachtig gewoon. Als ik die regel lees dan voel ik me gewoon vertragen. Dank je wel Vanessa!
Ja! Heerlijk gewoon! Lekker vertragen!
Vasalis ken ik eigenlijk nog niet, dus dank om deze introductie Vanessa!
Graag gedaan!! 😉
Mooi Vanessa ❤
Heb haar biografie M.Vasalis (Maaike Meijer) enkel hoofdstukken gelezen van deze bijzonder vrouw. Verzamelde gedichten zet ik op mijn boeklijstje. Als ik een gedicht van haar lees, voel ik een stilte die raakt! Super Vanessa
Zelf moet ik me vreselijk inhouden om die biografie niet te bestellen…. maar ik heb mezelf een koop-stop op boeken opgelegd… eerst mijn 100 eik-boeken oplijsten en bloggen….. goed voornemen van me (gelukkig is er nog altijd de bib voor urgent leesnood)
ken dat gevoel, heb een selectie gemaakt van mijn boeken bij verhuis. Moeilijke keuze..ik tikte “verzamelde gedichten” maar zag 2 uitgaven ..zijn dat verschillende gedichten, weet jij dat?
volgens mij zijn dat dezelfde gedichten. Ik denk dat ze niet zo heel veel geschreven heeft, zodat het wel in één boek past
Ik denk ook dat het dezelfde gedichten zijn. Ze heeft inderdaad niet zo veel geschreven, ze stond ook volop in haar gezin èn had een praktijk als zeer betrokken psychiater.
Had een heel druk leven, dan nog zo’n prachtige gedichten schrijven, wat een natuurlijke gave! Dank beide voor het antwoord..