De waarde(n) van loopbaanbegeleiding

Nieuwe inzichten vallen mij te beurt! Hoera!!! Dat zit zo: ik ben uiteindelijk overstag gegaan om loopbaanbegeleiding te volgen. Het was een vriendin van me, Anita, die me met warme woorden coach Greet Vanderwegen aanraadde. Ik geef toe dat ik mijn vooroordelen had. In een ver verleden heb ik ooit een sessie gehad dat onder de noemer loopbaancoaching viel. Dat was toen geheel gratis.  Misschien lag het daaraan, maar verder dan het invullen van een vragenlijst, die me dan wees op de sector waar ik het best in tewerkgesteld zou worden, kwamen we niet.

Maar Anita verzekerde mij dat zij bij Greet al heel erg op weg geholpen was en dat deze dame qua stijl en aanpak bij me zou passen. En Anita kent me niet alleen als vriendin, maar ook als organisator en begeleider van schrijfcursussen zoals Luisteren naar je pen en De schatten in je levensverhaal. Ik denk dat, wat dat betreft, zij wel mijn grootste fan is. Want ze volgt ook de Maan-collage-cursus waar ze in ieder geval heel erg enthousiast over is! Ze onder invloed van de maan-collage zelfs een heel eigen weg ingeslagen, maar daarover later wellicht meer…

Over Greet had ze gelijk. Ik voelde me meteen bij haar op mijn gemak en ze heeft een open en aandachtige communicatie-stijl. Ze doet me trouwens denken aan die lieve klastitularis van mijn vijfde humaniora-jaar.

Een heerlijke oefening die ik met Greet mocht maken en die ik graag met jullie deel, is de waardenlijst. Eerst spreidde Greet een hele hoop kaartjes voor me uit (joepie, ik heb altijd een zwak gehad voor het werken met kaartjes, dat weten cursisten die al bij me kwamen schrijven).  Ik mocht 10 waarden uitkiezen die het best bij me passen – werksgewijs. Wat vond ik dat moeilijk, want er waren natuurlijk kaartjes die dicht bij elkaar lagen, zoals openheid en eerlijkheid. Ja, ik weet het, misschien niet helemaal hetzelfde, maar toch maakte dat het er niet altijd makkelijker op.

Uiteindelijk had ik dan 10 kaartjes getrokken en ik meende écht dat daarmee de kous af was. Maar neen! Toen moest ik van Greet de kaartjes tegenover elkaar afwegen: wat vond ik belangrijker flexibiliteit of collegialiteit… enz… Dat was zelfs nog moeilijker dan ze uit te kiezen. Maar uiteindelijk, met de deskundige hulp van mijn coach kwam ik tot het volgende lijstje:

Welke zijn voor mij de 10 belangrijkste waarden in werk:

 1. Zelfstandigheid
 2. Zinvolheid
 3. Persoonlijke ontwikkeling
 4. Verbetering
 5. Plezier
 6. Openheid
 7. Collegialiteit
 8. Flexibiliteit
 9. Deskundigheid
 10. Erkenning of waardering

Een kleurrijk allegaartje, niet? Het grappige was dat Erkenning uiteindelijk op de 10de plaats terecht kwam, terwijl ik van mezelf vind dat ik juist heel vaak een schouderklopje nodig heb. Maar ik besefte dat, wanneer al die andere waarden ingevuld zijn, erkenning opeens veel minder belangrijk wordt. Als je het gevoel hebt met zinvol werk bezig te zijn, dat je (kleine) verbetering kan zien in de wereld, dat je plezier hebt in je werk en dat je er jezelf persoonlijk kan ontwikkelen, dan hoeft dat schouderklopje niet.

De enige vraag waar ik nu nog mee zit leg ik graag aan jullie voor. Lieve bloglezertjes, denken jullie dat er een job bestaat die deze waarden ruimte geeft of in zich draagt? Ik dacht, ik leg het eens voor aan mijn ‘crowd’! 😉 Het inzicht moet nog komen, dus alle hulp is welkom.

Ondertussen kwam ik nog iets anders op het spoor bij Greet: het begin van mijn Missie! Maar daarover later meer! 😉

russn_fckr-66974.jpg

16 gedachten over “De waarde(n) van loopbaanbegeleiding

  1. Misschien is een waardenlijst nogal vaag om een voorstelling te kunnen maken van een soort werk of werkplek? Dankjewel trouwens, voor je reactie!

 1. Hoi Vanessa,
  Wat een leuk blogbericht alweer!
  Heb je ooit een job gedaan waarin je deze prachtige waarden, veel of al was het maar een héél klein beetje, kon uiten, tot hun recht kon laten komen?
  Welk werk, welke job (of vrijwilligerswerk, of opleiding, of engagement…) deed je toen?
  Ik geloof rotsvast dat die job voor jou bestaat, ja! Goeie stap, vind ik, om loopbaanbegeleiding te volgen. Moedig dat je het doet, ondanks je eerdere twijfels….
  Ik volg zelf ook loopbaanbegeleiding en ik heb er veel aan!

  Als je later tewerkgesteld zal zijn in die job die je nu nog aan het zoeken bent… dan zou ik wel dolgraag jouw collega willen zijn 🙂 Met een heel gelijkaardig waardenlijstje zouden wij elkaar zeer goed aanvullen en begrijpen, denk ik.
  Op dit moment, ben ik ook nog aan het zoeken welke weg ik verder uitga.
  wie weet wat hebben we elkaar binnen – pakweg – een half jaar hierover te vertellen! Spannend, hé? 🙂
  heel, heel veel succes in je verdere zoektocht!!
  Groetjes, Inge

  1. Hey Inge, dankjewel voor jouw fijne reactie! Goed dat je ook loopbaanbegeleiding volgt. Het geeft toch altijd weer meer inzicht in jezelf! Heb jij ook al zo’n waardenlijst moeten opstellen? Of misschien deed je andere oefeningen. Ik kan me inbeelden dat het bij elke coach weer anders werken is. Leuke collega’s staat ook op mijn verlanglijst in een nieuwe job. Wie weet komen we elkaar daar tegen? 🙂 warme groet, Vanessa

 2. Je vraagt om een reactie Vanessa; hier komt ie!
  1. je hebt het over lieve bloglezertjes; ik voel mij aangesproken, dank-je-wel. ik vind jou ook lief als blogschrijvertje, als cursusopleidertje en als workshbegeleidertje
  2. op jouw vraag ‘of er een job bestaat die deze waarden ruimte geeft of in zich draagt?’ IK WEET HET NIET; écht want anders zou ik jou de richting wijzen;
  3. mocht ik op dit moment jouw leeftijd hebben, dan zou ik mij aanmelden voor een schip waar de eerste drie waarden reeds ingevuld zijn in het vertrouwen dat ik als matroos gaandeweg de koers kan beïnvloeden wat de overige waarden betreft.
  Van harte, Viviane

 3. Hoi Vanessa,
  Volgens mij bestaat er zeker een job die jouw waarden ruimte geeft en in zich draagt.
  Ik herken mezelf in jouw vraag, vooral omdat ik zelf ook vaak gelijkaardige vragen stel aan mensen uit mijn omgeving. En steevast krijg ik hierop als antwoord: Geloof in jezelf, ga jouw eigen weg. Diep in je hart weet je waar je naartoe wil. Die boodschap zou ik ook aan jou willen geven. Je geeft zelf al aan dat je met de hulp van jouw coach jouw missie op het spoor bent. Ga door Vanessa, je bent op de goede weg! Volg vooral je eigen pad. Als ik zo je blogs lees (en de schrijfprogramma’s die ik al van jou volgde) dan heb jij veel potentieel om ergens te geraken. Maak daarbij gebruik van jouw (levens)ervaring en talenten.

  1. Hey Angelina, wat een lieve en aanmoedigende reactie van jou! Ik had deze week nog een tweede sessie, dewelke me nog meer prachtigs heeft gebracht! Dankjewel ook voor de complimenten over mijn blogs en schrijfprojecten! 😉 ❤

 4. Hey Vanessa, ik geloof erin dat jij, jouw eigen missie wel zal vinden. In ieder mens staat diep vanbinnen ingeschreven wat zij te doen heeft, belangrijk is dit al gaande weg op het spoor te komen! Wat geeft jou energie? Waar leef je ten volle van? Waar wordt je gewoon niet moe van? Als je ten volle mag bestaan in wie je bent, jezelf aanvaard en erkent mag voelen…..of dit werkelijk in een job kan? Ik geloof van wel! Voor mij was dit anders, ik vond het eerder in mijn engagement, maar net dat bracht de weegschaal in evenwicht! Door mijn engagement kon ik de zwaarte van mijn job beter dragen! Voel en tast af wat er wezenlijk voor jou belangrijk is! Daarvoor geeft meer tevredenheid!
  Heel veel succes hé! lieve groetjes Linda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.