Niet zomaar een klassieker: Eefje Donkerblauw

Op de valreep (jeugdboekenweek eindigt vandaag, naar ’t schijnt) een laatste aanrader. Het prentenboek Eefje Donkerblauw leent zijn aantrekkingskracht aan de prachtige tekeningen, waar kleur centraal staat. Als je vertrekt van donkerblauw als basiskleur, lijkt me dat een behoorlijke uitdaging voor een illustrator. Hoe geef je diepte in je donkerblauwe tekening? Hoe breng je details aan die het geheel verlevendigen?

Misschien daarom dat ze voor dit donkerblauwe verhaal van Geert De Kockere aan illustratrice Lieve Baeten vroegen om de illustraties te verzorgen?  Na jaren succesvol illustraties gemaakt te hebben voor de Averbode kindertijdschriften zoals Zonneland, Zonnekind, enz… en verschillende andere uitgeverijen, zal Lieve Baeten in 1992 haar eigen prentenboek uitgeven. Nieuwsgierige Lotje is haar geesteskind, zowel het verhaal als de tekeningen zijn van haar hand. Het boek is meteen een succes en krijgt diverse prijzen.

Rond dezelfde periode maakt ze de illustraties van Eefje Donkerblauw. Eefje Donkerblauw is een Koningin. Zij houdt alleen maar van donkerblauw. Alles in haar leven heeft een prachtige, diep-donkere blauwe kleur. Totdat ze koning Goudgeel ontmoet op het strand. Dan verandert alles…

Het verhaal is krachtig door zijn eenvoud. De taal die Geert De Kockere hanteert is simpel, maar effectief én geestig. Het is een fantastisch boek om voor te lezen, dan komt het verhaal pas écht tot leven. Mijn dochter las er deze week stukjes uit voor. Ik verwonderde me enorm over de wijze waarop ze zich inleefde in de ontmoeting tussen Koning Goudgeel en Eefje Donkerblauw. De taal die gebruikt wordt in het boek helpt ook om het vol gevoel voor te lezen. Geert de Kockere is trouwens een zeer getalenteerd auteur, die de moeite waard is om verder te ontdekken.

Lieve Baeten kent vanaf de publicatie van haar Lotje verhalen meer en meer succes. Zij komt in 2001 om het leven in een auto-ongeval. Altijd tragisch wanneer een leven in de bloei zo abrupt een einde kent. Haar nalatenschap wordt door haar kinderen verder beheerd, zodat wij ook vandaag nog kunnen genieten van het talent van deze grote illustratrice.

Eefje Donkerblauw is zo goed, zowel illustraties als taal, dat maakt er terecht een klassieker van!

Zo, dat waren de tips! Maar ik kan niet beloven dat ik vanaf nu nooit meer zal schrijven over mooie kinderboeken… mijn liefde ervoor is veel te groot!

Extra links:

2 gedachten over “Niet zomaar een klassieker: Eefje Donkerblauw

  1. Lieve Baeten, wat een talent! Véél te vroeg aan ons ontnomen. In 2005 kocht ik het miniboekje “Lotje is jarig”. Fantastisch!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.